تازه ترین نشست قدرت ها درباره برنامه اتمی ایران
تازه ترین نشست قدرت ها درباره برنامه اتمی ایران
در مورد جزئیات و تصمیمات احتمالی در نشست برلین چیزی فاش نشد |
هرچند جزئیات این گفتگوها فاش نشده اما تصور می شود یکی از موضوعات عمده مورد بحث در آن دستور کار دیدار بعدی خاویر سولانا، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، با علی لاریجانی دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران بوده باشد.
این گفتگوها در حالی انجام می شود که بر اساس تازه ترین قطعنامه شورای امنیت علیه ایران که در ماه مارس تصویب شده بود این کشور تا روز 23 مه (کمتر از دو هفته دیگر) فرصت دارد تا به خواسته های شورای امنیت برای تعلیق بخش های حساس برنامه اتمی اش عمل کند یا در غیر این صورت با تحریم های احتمالی بیشتری مواجه شود.
آژانس بین المللی انرژی اتمی در وین قرار است در پایان این مهلت گزارش تازه ای درباره برنامه اتمی ایران و میزان همکاری این کشور با درخواست های این آژانس و همچنین قطعنامه شورای امنیت، ارائه کند.
ایران می گوید این برنامه تنها دارای مقاصد صلح آمیز است، اما آمریکا و دیگر اعضای شورای امنیت و همچنین آلمان مظنون هستند ایران قصد ساخت سلاح هسته ای تحت پوشش این برنامه را دارد.
ایران با قاطعیت گفته است قصد ندارد از غنی سازی اورانیوم که فرآیند مهمی در دستیابی به چرخه سوخت هسته ای است، منصرف شود.
دیدار برلین، در سطح مدیران سیاسی وزارتخانه های خارجه، دومین نشست آمریکا، چین، بریتانیا، روسیه، فرانسه و آلمان ظرف یک هفته گذشته برای بحث درباره ایران تا پیش از دیدار بعدی علی لاریجانی و خاویر سولانا بود.
این دو مقام قرار بود اواسط ماه جاری بار دیگر ملاقات کنند اما به گزارش خبرگزاری فرانسه سخنگوی آقای سولانا گفت تاریخی برای این ملاقات مشخص نشده است.
بنابه این گزارش چندین دیپلمات در وین گفتند که دیدار قبلی سولانا و لاریجانی در روزهای 25 و 26 آوریل در آنکارا علیرغم "سازنده" خواندن آن از سوی دو طرف بی نتیجه بوده است.
دیپلمات هایی که نامشان فاش نشد به این خبرگزاری گفتند آقای لاریجانی حتی حاضر به بررسی پیشنهاد تعلیق تحریم های بیشتر سازمان ملل علیه ایران در ازای تعلیق موقتی غنی سازی از سوی تهران نشده است؛ که البته این با موضع گیری های کلیه مقام های ایرانی از جمله رهبر جمهوری اسلامی در مورد مساله غنی سازی اورانیوم کاملا همخوانی دارد.
شورای امنیت در مجموع تاکنون طی دو قطعنامه تحریمی از ایران خواسته تا برنامه غنی سازی اورانیوم را به حالت تعلیق در آورد اما ایران مفاد دو قطعنامه 1737 و 1747 را رد کرده و مشروعیت آنها را زیر سئوال برده است.
اورانیوم غنی شده بسته به غلظت آن می تواند به عنوان سوخت نیروگاه های اتمی یا در ساخت سلاح های اتمی به کار گرفته شود.