سناتور اوباما خواستار آزادی فوری هاله اسفندیاری شد
سناتور اوباما خواستار آزادی فوری هاله اسفندیاری شد
سناتور اوباما برای کسب نامزدی حزب خود در انتخابات ریاست جمهوری تلاش می کند |
دکتر هاله اسفندیاری، مدیر برنامه خاورمیانه مرکز مطالعات وودرو ویلسون در واشنگتن، پس از یک اقامت چهار ماهه اجباری در ایران و بازجویی های مکرر توسط وزارت اطلاعات ایران، روز سه شنبه بازداشت و به زندان اوین منتقل شد.
دولت ایران هنوز به درخواست ها برای آزادی وی واکنش نشان نداده و حتی به بازداشت هاله اسفندیاری اذعان نکرده است.
براک اوباما سناتور جوان سیاهپوست که برای کسب نامزدی حزب خود در انتخابات ریاست جمهوری 2008 مبارزه می کند در بیانیه ای در این زمینه نوشت: "ایران به تازگی هاله اسفندیاری، محقق برجسته آمریکایی را به زندان انداخته است. خانم اسفندیاری هیچ جرمی مرتکب نشده و بازداشت او قابل توجیه نیست. من از دولت ایران می خواهم فورا و بدون قید و شرط او را آزاد کند تا بتواند نزد خانواده اش بازگردد."
وی در بخش دیگری از بیانیه اش با اشاره به این که خانم اسفندیاری در چهار ماه و نیم گذشته حق خروج از ایران را نداشته و هدف بازجویی های مکرر در ارتباط با کارش در یکی از محترم ترین موسسات مطالعاتی واشنگتن بوده است، گفت: "بازداشت این محقق 67 ساله که صاحب نوه است نشانگر بی اعتنایی کامل دولت ایران به بنیادی ترین حقوق انسانی است."
وی نوشت: "خانم اسفندیاری از دیرباز خود را وقف مبادله مسالمت آمیز آراء و اندیشه ها میان مردم آمریکا و ایران کرده است. اگر دولت ایران کوچکترین تمایلی به دیالوگ دارد، می تواند آن را با رها کردن این قهرمان دیالوگ از زندان نشان دهد."
لی همیلتون رئیس "مرکز بین المللی وودرو ویلسون برای دانشوران" روز سه شنبه خبر بازداشت خانم اسفندیاری مدیر برنامه خاور میانه این موسسه را فاش کرد.
هاله اسفندیاری اواخر ماه دسامبر برای بازدید از مادر 93 ساله اش به ایران سفر کرد. به گفته خانواده اش او یک هفته بعد، در روز 30 دسامبر، با تاکسی به فرودگاه می رفت که سه مرد نقابدار مسلح تاکسی را متوقف کردند و ساک و کیف دستی خانم اسفندیاری حاوی گذرنامه های ایرانی و آمریکایی او را ربودند.
به گفته خانواده خانم اسفندیاری چهار روز بعد زمانی که او برای تسلیم تقاضانامه گذرنامه ای تازه به اداره گذرنامه مراجعه کرد از سوی شخصی که بعدا معلوم شد نماینده وزارت اطلاعات است برای "مصاحبه" دعوت شد.
خانم اسفندیاری که اواخر سال گذشته به ایران رفت دیگر قادر به خروج نبوده است |
به گفته بستگان دکتر اسفندیاری، این سرآغاز یک رشته بازجویی ها بود که برای شش هفته گاه برای چهار روز در هفته ادامه داشت و طول بازجویی ها گاه به روزانه هشت ساعت می رسید. به گفته آقای همیلتون خانم اسفندیاری در مجموع حدودا برای 50 ساعت تحت بازجویی بود.
موضوع بازجویی ها ظاهرا درباره برنامه های آمریکا برای ایران و همچنین برنامه های مربوط به ایران در مرکز ویلسون، یکی از برجسته ترین مراکز مطالعاتی سیاست خارجی در واشنگتن، بوده است.
به گفته خانواده خانم اسفندیاری، وی پس از پایان بازجویی ها از حوالی روز 17 فوریه در انتظار دریافت اجازه سفر بود اما برای تقریبا 10 هفته خبری از وزارت کشور نشد تا اینکه هفته گذشته بار دیگر از او درخواست شد به وزارت اطلاعات مراجعه کند و زمانی که صبح روز سه شنبه برای قرار مجدد به آنجا رفت بازداشت شد و به زندان اوین انتقال یافت. وی تنها اجازه یافته است به مادرش تلفن کند و پس از آن دیگراز او خبری نشده است.
لی همیلتون، نماینده سابق کنگره از حزب دمکرات و از روسای گروه مطالعه عراق، که اکنون رئیس مرکز ویلسون است می گوید چند ماه قبل در روز 20 فوریه طی نامه ای به محمود احمدی نژاد، رئیس جمهور ایران، از وی خواسته بود امکان خروج خانم اسفندیاری را فراهم کند اما می گوید دفتر آقای احمدی نژاد به دریافت نامه اذعان نکرده و به آن پاسخی نداده است.
لی همیلتون می گوید خانم اسفندیاری به طور کامل به کلیه سوالات ماموران وزارت اطلاعات درباره برنامه های این مرکز پاسخ گفته است و این مرکز در این مدت حجم زیادی اطلاعات درخواستی را به ایران فرستاده است، درحالی که به گفته وی تقریبا تمامی این اطلاعات از طریق وبسایت این مرکز در اختیار عموم است.
خانواده خانم اسفندیاری می گویند در جریان بازجویی ها، "او ظاهرا تحت فشار قرار گرفت تا اعترافاتی کذب ادا کند یا به دروغ بگوید مرکز وودرو ویلسون در فعالیت هایی دست داشته که در واقع هیچ نقشی در آنها نداشته است."
به گفته آنها در آخرین تماس پیش از بازداشت، بازجویان بار دیگر از خانم اسفندیاری خواسته اند با آنها "همکاری" کند که وی خودداری کرده است.
خانم اسفندیاری از بیش از 25 سال پیش ساکن آمریکاست و شهروند این کشور شده است. وی از 9 سال قبل برای مرکز ویلسون کار می کند.