'پنجاه هزار تبعه غیرمجاز در ایران جمع آوری شدند'
'پنجاه هزار تبعه غیرمجاز در ایران جمع آوری شدند'
مهاجران افغان به عنوان کارگر در بخشهای مختلف اقتصادی ایران فعالیت دارند |
روز چهارشنبه، 2 مه، مصطفی پورمحمدی، وزیر کشور جمهوری اسلامی، در گفتگو با خبرنگاران در مرز دوغارون گفت که در قالب "طرح جمع آوری و طرد اتباع غیرمجاز" تا کنون بیش از پنجاه هزار مهاجر غیر مجاز افغان در ایران جمع آوری شده اند.
آقای پورمحمدی افزوده است که سی و شش هزار تن از این افراد توسط ماموران جمع آوری شده و پانزده هزار نفر نیز در قالب این طرح خود را معرفی کرده و آماده بازگشت به کشورشان شده اند.
طرح جمع آوری و اخراج اتباع افغان که به صورت غیرمجاز در ایران سکونت دارند از روز اول اردیبهشت ( 21 آوریل) به اجرا گذاشته شده است.
وزیر کشور گفته است که اطلاع رسانی در مورد زمان اجرای طرح از ماه ها پیش آغاز شده بود تا مهاجران فرصت جمع آوری اموال خود و آمادگی لازم برای ترک ایران را داشته باشند اما بسیاری از آنان به این هشدار توجهی نکردند.
برخی از شهروندان افغان به منظور کار و کسب درآمد به صورت کارگر فصلی برای دوره های کوتاه وارد ایران می شوند و سپس به کشور خود باز می گردند.
به گفته وزیر کشور، اکثر کسانی که تا کنون جمع آوری شده اند افراد مجرد و کارگران بوده اند و مدت اقامت آنان در ایران کمتر از پنج سال بوده است.
وی گفته است که به کسانی که به طور غیرقانونی وارد ایران شده باشند کمک خاصی نمی شود اما ماموران سعی دارند با آنان به شکلی مناسب رفتار کنند و از جمله، به مهاجرانی که با خانواده در ایران سکونت دارند امکان داده می شود همراه تمامی اعضای خانواده به کشورشان بازگردند.
آقای پورمحمدی گفته است که جمهوری اسلامی در اجرای طرح جمع آوری و طرد اتباع غیر مجاز خارجی کمکی بین المللی چندانی در یافت نکرده است.
وی از برخی رسانه های خارجی خواست تا از "جو سازی و شانتاژ و جنگ روانی" علیه اقدام ایران در این زمینه خودداری ورزند و از آنان دعوت کرد برای تهیه گزارش از اجرای این طرح به ایران سفر کنند.
انتقاد از طرح و واکنش ایران
اجرای طرح جمع آوری و اخراج مهاجران افغان از ایران با انتقادهایی در خارج از کشور مواجه بوده است.
روز سه شنبه، گروهی از شهروندان افغان در اعتراض به اجرای این طرح در برابر سفارت ایران در کابل دست به تظاهرات زدند.
در کابل علیه اجرای طرح جمع آوری مهاجران غیرمجاز تظاهراتی برپا شد |
تظاهرکنندگان آنچه را که اخراج اجباری پناهجویان افغان می خواندند مغایر قوانین بین المللی خواندند و ضمن محکوم کردن این برنامه، وزارت خارجه افغانستان را به دلیل اقدام ناکافی در جلوگیری از اخراج مهاجران از ایران مورد انتقاد قرار دادند.
در واکنش به این انتقادات، وزارت خارجه افغانستان گفته است که نگرانی این کشور در مورد پناهجویان افغان در ایران با مقامات جمهوری اسلامی مطرح شده است.
پیشتر نیز مقامات افغانستان از ایران خواسته بودند تا در اخراج مهاجرین افغان "شتاب به خرج" ندهند و اظهار داشته بودند که بازگشت جمعی مهاجران در حال حاضر مشکلاتی را برای دولت افغانستان ایجاد می کند.
در واکنش نسبت به انتقادات خارجی از اجرای این طرح، احمد حسینی، مدیرکل امور اتباع و مهاجرین خارجی وزارت کشور، گفته است که اخراج اتباع خارجی شامل مهاجران مجاز نمی شود.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران - ایسنا - آقای حسینی افزوده است که طرح خروج اتباع غیرمجاز پس از چند ماه برنامه ریزی و هماهنگی با سفارت افغانستان به اجرا گذاشته شده است.
آقای حسینی تاکید کرده که ایران به تعهداتی که به دولت افغانستان و کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل برای بازگشت داوطلبانه این گروه از مهاجران داده پایبند است.
وی گفته است که طرح اخراج مهاجران غیر مجاز از ایران ارتباطی با 925 هزار تبعه افغان ندارد که به طور مجاز در ایران هستند و افزود که رقم مهاجران غیرقانونی افغان در ایران به مرز یک و نیم میلیون نفر رسیده که بر بازار کار این کشور تاثیری منفی داشته است.
مقامات ایران گاه حضور مهاجران خارجی به خصوص کارگران افغان در ایران را به عنوان یکی از عوامل کمبود فرصت های شغلی برای بیکاران ایرانی عنوان کرده و اقداماتی را برای جلوگیری از استخدام آنان توسط کارفرمایان ایرانی به اجرا گذاشته اند.
در مقابل، گاه گفته می شود که حتی در صورت اخراج کارگران افغان، که اکثرا در بخش کشاورزی و ساختمان اشتغال دارند، احتمال دارد نیروی کار بومی مایل نباشد مشاغل مهاجران را با همان نرخ دستمزد قبول کند.