مساله مورد اختلاف نامزدهای حزب دموکرات: ایران
مساله مورد اختلاف نامزدهای حزب دموکرات: ایران
این مناظره تلویزیونی 90 دقیقه ای در مجموع خالی از رویارویی های عمده بود |
در این مناظره هشت نامزد حزب دموکرات نظرات خود را درباره سیاست خارجی و داخلی تشریح کردند.
در این میان اما موضوع برنامه های هسته ای ایران شاید تنها بحث هیجان انگیز و اختلاف برانگیز مناظره بود.
این هشت نامزد تقریبا درباره همه موضوعات با هم اتفاق نظر داشتند اما در مورد نحوه برخورد با ایران دچار اختلاف نظرهایی شدند.
سناتور باراک اوباما که تنها نامزد سیاهپوست و از امیدهای اصلی برای کسب نامزدی رسمی حزب است گفت که درگیری با ایران یک اشتباه بسیار عمیق برای آمریکا خواهد بود.
اما وی در عین حال نسبت به برنامه های اتمی ایران نیز ابراز نگرانی جدی کرد.
سناتور اوباما در پاسخ به سوالی درباره بزرگترین چالش پیش روی آمریکا گفت برنامه های اتمی ایران برای امنیت آمریکا و جهان خطرناک است و بطور کلی اشاعه سلاح های اتمی ممکن است به دسترسی تروریست ها به این سلاح ها بیانجامد.
این اظهارات واکنش شدید دنیس کوسینیچ عضو مجلس نمایندگان را در پی داشت که سناتور اوباما را متهم کرد به دنبال تکرار سناریوی عراق در ایران است.
مایک گراول، عضو سابق سنا از ایالت آلاسکا، نیز گفت سناتور اوباما قبلا گفت است که در برخورد با ایران استفاده از همه گزینه ها محفوظ است و این یعنی اگر او رئیس جمهور شود ممکن است "یک جنگ اتمی" راه بیندازد.
او گفت آمریکا خود بزرگترین ناقض ان پی تی، پیمان منع گسترش سلاح های کشتار جمعی، است و بر خلاف تعهدی که داده نه فقط به سمت خلع سلاح هسته ای پیش نرفته بلکه در حال گسترش زرادخانه هسته ای خود است.
بحث عراق
بحث تروریسم و مسئله جنگ در عراق البته مهمترین موضوعی بود که در این مناظره مطرح شد و همه نامزدها تقریبا موضع واحدی داشتند.
همه نامزدها حتی کسانیکه قبلا رای به حمله به عراق داده بودند به اتفاق خواستار عقب نشینی ارتش آمریکا از عراق شدند.
این نخستین مناظره هشت رقیب کسب نامزدی حزب دمکرات بود |
سناتور هیلاری کلینتون در پاسخ به این سوال که چرا در سال 2002 به قطعنامه مربوط به عراق رای مثبت داده گفت که اگر می دانست که در عراق چه وضعیتی پیش می آید هرگز این کار را نمی کرد و اگر اطلاعاتی که امروز دارد 5 سال قبل داشت هرگز با رای خود به این قطعنامه به جورج بوش رئیس جمهور آمریکا مجوز حمله به عراق را نمی داد.
اما سناتور کلینتون در عین حال تلاش کرد که خود را بعنوان یک نامزد مقتدر نشان دهد. او در پاسخ به این سوال که اگر تروریستها نظیر یازده سپتامبر سال 2001 همزمان به دو شهر آمریکا حمله کنند چه واکنشی بعنوان رئیس جمهور نشان می دهد گفت با کشورها و گروه های حامی این تروریست ها به سرعت مقابله می کند اما تاکید کرد که این البته به این معنا نیست که آمریکا باید بدنبال بهانه برای جنگ باشد.
سناتور اوباما هم گفت که در مبارزه و جنگ با تروریستها هیچ کوتاهی از خود نشان نخواهد داد.
کریس داد عضو کمیته روابط بین الملل سنا که یکی دیگر از نامزدهای دموکراتهاست در مورد عراق گفت آمریکا هفته ای دو میلیارد دلار در آنجا خرج می کند و تا کنون حدود 400 میلیارد دلار در این کشور هزینه کرده و وقت آن رسیده که ارتش آمریکا به ماموریتش پایان دهد و عراقی ها خود کنترل کشورشان را بر عهده گیرند.
بقیه نامزدها هم همگی به اتفاق خواستار عقب نشینی از عراق شدند.
دنیس کوسینیچ عضو مجلس نمایندگان، سناتورهای سابق مایک گراول و جان ادواردز، بیل ریچاردسون فرماندار نیومکزیکو، سناتورها کریستوفر داد، جوزف بایدن، هیلاری کلینتون و براک اوباما رقبای کسب نامزدی حزب دمکرات هستند.
کلیه آنها هم اکنون تمرکز خود را بر کسب نامزدی حزب دمکرات در انتخابات مقدماتی اوایل سال آینده معطوف کرده اند.
کاندیدای برگزیده سپس با نامزد جمهوری خواهان و سایر احزاب ناشناس تر در نوامبر 2008 رقابت خواهد کرد.