همه چیز در باره توت فرنگی
همه چیز در باره توت فرنگی
توت فرنگی گیاهی از خانواده گل سرخ است که با ظاهری خوشرنگ و کیفیتی خوش عطر از لذیذترین انواع توت ها محسوب می شود.
گل های توت فرنگی سفید رنگ و قسمت خوراکی ان در واقع نهج گل ان است که به تدریج بزرگ و به عنوان میوه مصرف می شود.
توت فرنگی به صورت خودرو در مراتع و جنگل ها وجود دارد و در کشور به وفور در نواحی شمال می روید.
هم اکنون توت فرنگی در مزارع روباز و گلخانه پرورش می یابد.
ارقام توت فرنگی به گروه ارقام بهاره یعنی بوته هایی که در سال یک بار و ارقام چهار فصل که در سال بیش از یک بار میوه می دهد تقسیم می شود.
ارقام چهار فصل بسیار قوی رشد و خزنده است و از اواخر اردیبهشت تا اواخر تابستان و گاهی اوایل پاییز میوه می دهد.شرایط رشد توت فرنگی
..........................
خاک مناسب برای رشد بوته های توت فرنگی خاک سبک است و میزان اهک موجود در ان نباید از حد مجاز بیشتر باشد در غیر این صورت برگهای بوته این میوه زرد می شود.
از لحاظ اب و هوا در شرایط مرطوب و نسبتا گرم محصول دهی مناسبی خواهد داشت و باید اب کافی در اختیار گیاه توت فرنگی قرار گیرد.
این میوه در ارتفاع 400 تا 800 متری از سطح دریا می تواند رشد مناسبی داشته باشد.
این گیاه می تواند بدون پوشش کاه و کلش دمای تا پنج درجه زیر صفر را تحمل کند اما با پوشش ویژه تا هیجده درجه زیر صفر هم به راحتی به حیات خود ادامه می دهد.
از انجا که ریشه های توت فرنگی در سطح خاک و تا عمق 15 تا 20 سانتی متری رشد می کند به کم ابی حساس است.
چنانچه دما ،رطوبت ، خاک ، نور در محیط گلخانه به خوبی کنترل شود می توان 9 ماه سال از بوته ها ، توت فرنگی برداشت کرد.انواع کشت گلخانه ای
..........................
در کشت گلخانه ای سنتی که معمول است بوته های توت فرنگی در گلدان کاشته می شوند و در خاک هایی که ریشه گیاهی دارند و از پوسته نارگیل تولید می شوند رشد می کنند.
در این گلخانه ها در هر گلدان چهار بوته توت فرنگی کشت می شود که از هر بوته 700 تا800 گرم محصول وبا میانگین وزن هر توت10 تا 15 گرم برداشت می شود.چگونه از هر بوته توت فرنگی محصول بیشتری برداشت کنیم
.......................................................................
کارشناس و پژوهشگران کشورمان برای استفاده بهینه از فضای گلخانه و افزایش 2 برابری محصول در مقایسه با روش کشت گلخانه ای سنتی از روش گلدان های متحرک می کنند.
در این روش بوته های توت فرنگی در گلدان های متحرک و در کیسه حاوی خاک سبک کشت می شود و در هر ردیف تعداد بوته ها 2 برابر بیشتر از روش گلدان های چهار گوش است.
در این گلخانه راهروهای ویژه عبور و حرکت باغبان حذف می شود اما با پایین و بالا بردن مکان های کشت بوته های توت فرنگی مسیر برای حرکت باغبان امکان پذیر می شود.
در فضای این گلخانه، نور ، دما ، رطوبت و میزان ابیاری با رایانه و تجهیزات مدرن کنترل می شود و با تزریق مواد غذایی مناسب به خاک از هر بوته به طور میانگین یک کیلو و 400 گرم محصول توت برداشت می شود.
در این نوع گلخانه از روش ابیاری پاششی استفاده می شود که همین کار میزان مصرف اب را تا یک هجدهم ابیاری قطره های معمول در گلخانه ها کاهش می دهد.
اقای نیکخواه مجری طرح جدید کشت گلخانه ای توت فرنگی معتقد است :گرچه هزینه اولیه احداث این نوع گلخانه گرانتر از گلخانه های معمولی است اما فوایدی که از افزایش میزان محصول عاید باغداری می شود بسیار بیشتر از هزینه ای است که برای احداث این نوع گلخانه صرف شده است.
مجری طرح جدید کشت گلخانه ای توت فرنگی با اشاره به اینکه هم اکنون در کشور 3829 هکتار زیرکشت توت فرنگی است برداشت محصول را از این زمین ها 38 هزار و 494 تن اعلام کرد.
نیکخواه / رکورد وزن هر عدد توت فرنگی را در گلخانه های هلند 50 تا 60 گرم اعلام می کند و می گوید : رکورد وزن توت فرنگی در این گلخانه 40 گرم است.چگونه کیفیت و تازگی توت فرنگی حفظ شود ؟
.......................................................
نگهداری توت فرنگی در مکان مناسب با دمای مناسب مهمترین شرط حفظ کیفیت و تازگی این محصول است.
برای اینکه توت فرنگی با ظاهری زیبا بدون له شدگی و ضربه خوردگی به بازار عرضه شود باید در چیدن ان دقت کافی شود.
میوه توت فرنگی باید با ظرافت و دقت خاصی با سه انگشت به ارامی از بوته چیده شود و بدون وارد اوردن هر گونه فشار در ظرف قرار گیرد و پس از بسته شدن در ظرف ان را در یخچال با دمای یک تا دو درجه سانتی گراد نگهداری شود.
این کار سبب می شود ارزش مواد غذایی موجود در توت فرنگی حفظ شود.
ظرافت , خبرنگار واحد مرکزی خبرنقش کندوی عسل در پرورش توت فرنگی
...............................................
از انجا که زنبورها در گرده افشانی نقش موثری دارند این کار سبب می شود گل ها به خوبی بارور شود و میوه ای خوش ترکیب با طعم و مزه مطلوبی تولید خواهد شد.
اقای نیکخواه مجری طرح جدید کشت گلخانه ای توت فرنگی معتقد است زنبورها حتی در اندازه و وزن توت فرنگی موثرند به طوری که با وجود کندوی عسل در گلخانه / میوه درشت تر و شاداب تر تولید می شود.
این کارشناس وجود یک یا دو کندوی زنبور عسل را در بهبود کیفیت محصول توت فرنگی ضروری می داند .ارزش غذای توت فرنگی
............................
از دیرباز همه قسمت های این میوه مصرف دارویی دارد به طور مثال از برگ و ریشه ان داروی (( تانن )) که برای درمان بیماریهای روده ای مفید و ضد اسهال است به دست می اوردند.
توت فرنگی منبع سرشار فیبر و در هضم غذا و جذب ان و تنظیم سوخت و ساز بدن مفید است.
این میوه از ویتامین ث غنی است انتی اکسیدان از دیگر املاح موجود در توت فرنگی می باشدکه عامل ضد سرطانی ان شناخته شده است .
توت فرنگی فاقد چربی اشباع شده است و کالری کمی دارد به طوری که 8 عدد از این میوه حاوی 50 کالری است.
دریافت روزانه یک واحد از این میوه که معادل 8 عدد توت فرنگی است فشار خون بالا را کاهش می دهد و از گرفتگی عروق نیز جلوگیری می کند.
مصرف این میوه سبب سلامت و شادابی پوست می شود .
توت فرنگی اهن و کلسیم فراوانی دارد به همین علت در درمان بیماری کم خونی مفید است و به استحکام استخوان ها و دندان ها کمک می کند.
در این میوه ویتامین ب به اندازه کافی وجود دارد بنابر این در کاهش اضطراب و عصبانیت موثر است.
توت فرنگی اشتها اور است و می توان از ان برای باز کردن اشتهای کودکان برای خوردن غذا به صورت انواع دسر و اب میوه استفاده کرد.
اقای کیمیاگر متخصص بهبود تغذیه با تاکید بر خواص با ارزش غذای توت فرنگی
می گوید : مخلوط کردن این میوه با خامه و شکر نه تنها ارزش غذایی توت فرنگی را از بین می برد بلکه سبب افزایش وزن و تشدید بیماریهای چربی خون ، فشار خون و گرفتگی عروق به علت وارد کردن چربی ها و قندهای مضر به این میوه می شود.تاریخچه توت فرنگی
.......................
توت فرنگی نخستین بار در قرن 14 میلادی از جنگل های فرانسه به محیط گلخانه ها برای کشت منتقل شد و پس از ان در دیگر کشورها رواج یافت.
در ایران نیز رقم اصلاح شده این میوه در زمان صدارت اتابک اعظم در دوره
قاجاریه از فرانسه وارد و به همین علت این رقم اتابکی خوانده شد.
اما توت فرنگی در کشور میوه ناشناخته ای نبود و در نواحی شمال کشور به صورت خودرو و به وفور می روید.
|