پاسخ منفی اسراییل به مشرف
پاسخ منفی اسراییل به مشرف؛ تلاش برای تقلیل بحران خاورمیانه
دفتر ایهود اولمرت، نخست وزیر اسراییل، نسبت به پیشنهاد ژنرال پرویز مشرف، رئیس جمهور پاکستان، برای میانجیگری بین اسراییل و فلسطینی ها با سردی برخورد کرده و این پیشنهاد را «کمی مضحک» دانسته است.
ژنرال مشرف در ماههای اخیر بارها بر ضرورت حل منازعه اعراب و اسراییل تاکید کرده و آن را راه حلی برای مهار افراط گرایی اسلامی و بهبود روابط دنیای غرب و اسلام دانسته است ژنرال مشرف در مصاحبه اخیر خود با شبکه تلویزیونی العربیه، ضمن ربط دادن ادامه بحران عراق و افغانستان به منازعه اعراب و اسراییل، برای میانچیگری بین طرف های منازعه و حتی سفر به اسراییل اعلام آمادگی کرده بود.
اعلام آمادگی آقای مشرف برای سفر به اسرییل به نظر می رسید که مورد استقبال گرم مقام های دولت یهود قرار گیرد، چرا که آقای مشرف رهبر یکی از کشورهای مهم جهان اسلام محسوب می شود.
دفتر نخست وزیری اسراییل اما ضمن تاکید بر این مساله که پاکستان با اسراییل رابطه دیپلماتیک ندارد، اعلام کرد که با وجود ابتکار صلح عربی نیازی به ابتکار تازه ای از سوی اسلام آباد احساس نمی شود.
واکنش وزرات خارجه اسراییل به پیشنهاد آقای مشرف هم گرچه دوستانه تر از دفتر نخست وزیری بود، اما این وزارتخانه با ابراز تردید نسبت به توانایی رئیس جمهور پاکستان برای تاثیرگذاری بر طرف های مناقشه، عملا پیشنهاد پرویز مشرف را رد کرد.
ژنرال مشرف در ماههای اخیر بارها بر ضرورت حل منازعه اعراب و اسراییل تاکید کرده و آن را راه حلی برای مهار افراط گرایی اسلامی و بهبود روابط دنیای غرب و اسلام دانسته است.
به نظر می رسد که اگر دولت کنونی اسراییل که بسیاری از تحلیل گران آن را «بی تجربه» می دانند، از نگاه خاص خود به مساله فلسطین عدول نکند و بخواهد برای حفظ قطعات بیشتری از سرزمین های اشغالی، ابعاد جهانی بحران را نادیده بگیرد، بحران خاورمیانه عمیقتر از آنچه هست، خواهد شدآقای مشرف برای کمک به حل بحران خاورمیانه، چندی پیش سران ترکیه، مصر، اردن، عربستان، اندونزی و مالزی را به اسلام آباد دعوت کرد تا آنها به نمایندگی از جانب دنیای اسلام و عرب، ابتکار صلحی را برای مجموعه بحران های خاورمیانه ارائه کنند.
اجلاس اسلام آباد در پشت درهای بسته برگزار شد و تصمیات آن علنی نشد، اما روزنامه تندرو کیهان چاپ تهران، با انتشار متن گزارشی که مدعی شد به طور محرمانه به آن دست یافته است، اعلام کرد که رهبران هفت کشور اسلامی در اجلاس اسلام آباد، آنچه را که این روزنامه توطئه ای برای به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی از سوی مجموعه جهان اسلام نامید، سازمان داده اند.
آنچه کیهان توطئه پنهان پرویز مشرف نامید، در واقع چیزی فراتر از موضع علنی رئیس جمهور پاکستان در مورد ضرورت تشکیل کشور مستقل فلسطینی در سرزمین های اشغالی جنگ شش روزه سال ۱۹۶۷در ازای شناسایی رسمی اسراییل نبود، موضعی که سران عرب از جمله بشار اسد رئیس جمهور سوریه نیز در اجلاس ماه مارس گذشته خود در ریاض بر آن مهر تایید زدند.
به هر حال، چنین به نظر می رسد که آقای مشرف مساله فلسطین را نه صرفا مساله ای عربی و منطقه ای، بلکه در چارچوب کلی روابط اسلام و غرب می بیند و از همین رو، به عنوان یکی از سران جهان اسلام می کوشد تا به حل مشکل کمک کند.
قاعدتا با شرایط بغرنجی که رئیس جمهور پاکستان در داخل کشورش با آن روبروست، پیشنهاد او برای سفر به اسراییل، بدون مخاطره نبود، اما سران اسراییل که تلاش می کنند تا مساله فلسطین را به یک اختلاف سرزمینی بین خود و اعراب تقلیل دهند، پیشنهاد وی را به عنوان دخالت فردی که خارج از حیطه بحران قرار دارد، رد کردند.
در حقیقت، رد پیشنهاد آقای مشرف از سوی اسراییل، به معنای آن است که رهبران کنونی دولت یهود، یا از مشکلاتی که تاسیس دولت آنها در خاورمیانه، برای مجموعه دولت های میانه رو در جهان اسلام پدید آورده است، درکی ندارند و یا اینکه نسبت به این مشکلات کاملا بی تفاوتند.
به هر حال، موضع دولت اسراییل نسبت به ماهیت مساله فلسطین که سبب رد پیشنهاد آقای مشرف شده است، رهبران برخی از کشورهای اسلامی را در تنگنا قرار می دهد، رهبرانی که به دلیل پیوندهای خاص خود با غرب از یک سو نمی خواهند با جریان رادیکال دنیای اسلام که خواهان نابودی اسراییل است، همسو شوند و از دیگر سو، اسراییل راه دخالت آنان را برای کمک به حل بحران مسدود می کند.
به نظر می رسد که اگر دولت کنونی اسراییل که بسیاری از تحلیل گران آن را «بی تجربه» می دانند، از نگاه خاص خود به مساله فلسطین عدول نکند و بخواهد برای حفظ قطعات بیشتری از سرزمین های اشغالی، ابعاد جهانی بحران را نادیده بگیرد، بحران خاورمیانه عمیقتر از آنچه هست، خواهد شد.