راه اندازی بیش از ۱۳۰۰ سانتریفوژ در نطنز تایید شد
راه اندازی بیش از 1300 سانتریفوژ در نطنز تایید شد
آژانس نظارت اتمی سازمان ملل متحد نصب 1300 سانتریفوژ در تاسیسات اتمی نطنز و آغاز فرآیند غنی سازی اورانیوم در آنجا توسط ایران را تایید کرده است.
غنی سازی اورانیوم در تأسیسات نطنز در مرکز ایران انجام می شود آژانس بین المللی انرژی اتمی گفت که هشت آبشار سانتریفوژ، ماشینی که گاز اورانیوم را به مواد غنی شده بدل می کند، اکنون در نطنز فعال شده است.
محمود احمدی نژاد، رئیس جمهور ایران، پیشتر در ماه جاری اعلام کرده بود که نطنز آماده غنی سازی اورانیوم در مقیاس صنعتی است؛ با این حال آن اعلامیه با تردیدهایی از سوی کارشناسان روبرو شد.
فعال شدن بیش از 1300 سانتریفوژ در نطنز در نامه ای محرمانه که توسط اولی هینونِن، دبیر بخش پادمان آژانس، نگاشته شده تایید شده است.
این نامه یافته های تیمی از بازرسان آژانس بین المللی را که طی یک هفته گذشته ماموریتی عادی برای "تصدیق اطلاعات طراحی" سانتریفوژها انجام دادند تایید کرد.
براساس این نامه به تیم بازرسان گفته شد که ایران اکنون 1312 سانتریفوز را در نطنز راه اندازی و فعال کرده است.
نامه می افزاید که هم اکنون مقدار نامعینی گاز اورانیوم به سانتریفوژها تزریق می شود.
یافته های بازرسان آژانس پس از آن فاش می شود که محمد برادعی، مدیر کل آژانس، ادعای ایران را دایر بر آغاز تولید صنعتی سوخت هسته ای کمرنگ جلوه داد.
آقای برادعی هفته پیش در عربستان سعودی گفت که ایران برای این کار به هزاران سانتریفوژ نیاز دارد درحالی که هم اکنون تنها صدها سانتریفوژ فعال دارد.
وی همچنین گفت که ایران تا زمانی که زیر نظر آژانس اتمی سازمان ملل باشد قادر به تولید اورانیوم غنی شده با غلظت لازم برای تولید سلاح اتمی نخواهد بود.
فرآیند غنی سازی
دستگاه های سانتریفوژ اورانیوم به مولکولهای هگزافلوئورید اورانیوم که به درون آنها تزریق می شود طی حرکت دورانی با سرعت بسیار بالا شتاب می بخشند.
شتاب بخشیدن به این مولکولها طی انتقال آنها از یک دستگاه سانتریفوژ به سانتریفوژ دیگر که به هم متصل شده و در اصطلاح "آبشار" تشکیل داده اند ادامه می یابد و ماده ای که در پایان به دست می آید حاوی اورانیوم با غلظتی است که میزان آن به تعداد دستگاههای سانتریفوژ و مدت زمان و سرعت سانتریفوژ بستگی دارد.
اورانیوم غنی شده به عنوان سوخت مورد نیاز نیروگاههای اتمی به کار می رود اما در صورتی که اورانیوم در غلظت بسیار بالا غنی شود می تواند در سلاح اتمی نیز کاربرد داشته باشد.
ایران غلظت اورانیومی را که تاکنون در تأسیسات اتمی خود غنی سازی کرده در حد سه و نیم درصد و هدف خود از غنی سازی اورانیوم را خودکفایی در تولید سوخت مورد نیاز نیروگاههای اتمی اعلام کرده است.
اما آمریکا و برخی دیگر از دولتهای غربی معتقدند که هدف ایران از غنی سازی اورانیوم دستیابی به فناوری تولید سلاح اتمی است و بدین ترتیب با قطعنامه هایی که به پیشنهاد آنها به تصویب شورای امنیت سازمان ملل متحد رسیده، تحریمهایی علیه این کشور اعمال شد تا غنی سازی اورانیوم و کلیه فعالیتهای مرتبط با آن را در تمام سطوح متوقف سازد.
ایران عمل به این خواسته را کاملاً رد کرده و به عنوان عضو آژانس بین المللی انرژی اتمی، غنی سازی اورانیوم را حق خود می داند