فروش خاطرات ملوانان و سئوال از دولت بریتانیا
احزاب مخالف دولت در پارلمان بریتانیا تاکید کرده اند که همچنان مساله اجازه فروش خاطرات ملوانان بازداشتی این کشور در ایران را پیگیری خواهند کرد.
فی ترنی: می خواستم همه از شرح ماجرا به نحوی که من تجربه و مشاهده کردم آگاه شوند پس از آنکه پانزده ملوان و تفنگدار دریایی بریتانیایی پس از حدود دو هفته بازداشت در ایران به کشور خود بازگشتند، اعلام شد که مقامات نیروی دریایی به آنان اجازه داده اند تا در برابر دریافت پول خاطرات دوره بازداشت خود را برای انتشار در اختیار رسانه های همگانی قرار دهند.
از جمله فی ترنی، ملوان زن بازداشتی در ایران، ظاهرا در برابر دریافت مبلغ قابل توجهی، خاطرات خود را به یکی از روزنامه های بریتانیایی فروخت.
تصمیم مقامات ارتشی به دادن اجازه فروش خاطرات این نظامیان، که دلیل آن توجه استثنایی عمومی به ماجرای بازداشت آنان عنوان شده بود، با انتقادهای گسترده ای در این کشور مواجه شد.
برخی از منتقدان گفتند که بهره برداری مادی از وقایع دوران خدمت نظامی به حیثیت نیروی دریایی لطمه زده است و برخی دیگر نیز رواج چنین شیوه ای را باعث آسیب به کارآیی نظامیان در حین عملیات توصیف کردند.
انتقاد از تصمیم نیروی دریایی حتی از سوی برخی مقامات دولت نیز، که مسئولیت امور مربوط به آن را برعهده دارد، به گوش رسیده است.
روز چهارشنبه، 12 آوریل، تونی بلر، نخست وزیر، در پاسخ به سئوال خبرنگاران در این مورد گفت که با ارزیابی آنچه که گذشته است تصور می کند که اجازه انتشار خاطرات نظامیان بازداشتی در ایران "فکر خوبی نبود."
پانزده نظامی بریتانیایی در روز 23 مارس توسط نفرات نیروی دریایی سپاه پاسداران ایران در آب های منطقه شمالی خلیج فارس بازداشت شدند.
مقامات جمهوری اسلامی این افراد را به ورود غیرقانونی به آب های سرزمینی ایران متهم کردند اما دولت بریتانیا با رد این اتهام تاکید ورزید که بازداشت آنان در داخل مرز آبی عراق صورت گرفته است.
دوره بازداشت نظامیان بریتانیایی سرانجام با اعلام آزادی آنان از سوی محمود احمدی نژاد، رییس جمهوری، در یک نشست خبری خاتمه یافت.
انتقاد از دولت
انتظار می رود دز براون، وزیر دفاع بریتانیا، در جلسه مجلس عوام در روز دوشنبه هفته آینده در این زمینه توضیح دهد.
آقای براون گفته است که به عنوان وزیر دفاع، مسئولیت کامل اجازه فروش خاطرات نظامیان را بر عهده می گیرد هرچند در تصمیم گیری در این زمینه دخالتی نداشته است.
دوره بازداشت نظامیان بریتانیایی با اعلام آزادی آنان توسط رییس جمهوری ایران خاتمه یافت
پیشتر دیوید کامرون، رهبر حزب محافظه کار - حزب اصلی مخالف دولت در پارلمان - در واکنش به اظهارات آقای براون گفت که لازم است تحقیقات کاملی در زمینه فروش خاطرات نظامیان صورت گیرد تا با آموختن تجربه از این اشتباه، از تکرار آن در آینده جلوگیری شود.وی گفت که سئوالاتی دیگری نیز در این زمینه مطرح است، به خصوص اینکه آیا نخست وزیر در روند اتخاذ "تصمیم فاجعه بار" اجازه فروش خاطرات نظامیان دست داشته است یا نه.
آقای کامرون اظهار داشت که احتمال اقدام عمدی دولت برای بهره برداری کوتاه مدت از چاپ عناوین پر سروصدا در رسانه ها می تواند در بلند مت به نیروهای مسلح ضربه بزند و افزود که مسئولیت نهایی در این مورد متوجه نخست وزیر است و وی نمی تواند از این مسئولیت شانه خالی کند.
سخنگوی حزب لیبرال دموکرات در امور خارجی نیز گفت که نیروهای مسلح باید از رهبری قابل و با کفایت برخوردار باشند در حالیکه اوضاع در حال حاضر آشفته به نظر می رسد.
آرتور بچلر، 20 ساله، از جمله نظامیان بازداشتی دیگری که خاطرات خود را در اختیار رسانه های همگانی قرار داده، جمله بازداشت توسط نگهبانان ایرانی را "کابوس" توصیف کرده و گفته است که نگهبانان او را به آقای "بین"، شخصیت کمدی بریتانیایی تشبیه می کردند.
مبلغ دریافتی آقای بچلر در برابر مصاحبه با روزنامه دیلی میرور مشخص نیست اما گفته می شود که فی ترنر در ازای فروش خاطرات خود به روزنامه سان و مصاحبه ای با یک شبکه تلویزیونی بریتانیایی یک مبلغ "شش رقمی" را دریافت کرده است.
گفته می شود که وی بخشی از این مبلغ را در اختیار خانواده نفرات نیروی دریایی قرار خواهد داد.
خانم ترنی در توجیه تصمیم به فروش خاطرات خود گفته است که "می خواستم همه از شرح ماجرا به نحوی که من تجربه و مشاهده کردم آگاه شوند و در نتیجه، این تصمیم را گرفتم."