مطالب روزنامه های بریتانیا درباره ایران
مطالب روزنامه های بریتانیا درباره ایران
پیامد های اظهارات روز گذشته رئیس جمهور و دیگر مقامات ایران در مورد پیوستن آن کشور به باشگاه اتمی و ادامه بحثها درباره بازداشت و آزادی ملوانان بریتانیایی در ایران رئوس عمده مطالب روزنامه های روز سه شنبه لندن را درباره تحولات مرتبط با ایران تشکیل می دهد.روزنامه گاردین در گزارشی از نطنز می نویسد که ایران با اعلام "جهش هسته ای و غنی سازی اورانیوم در مقیاس صنعتی" به رویارویی میان تهران و واشنگتن شدت بیشتری بخشیده و کسانی را که در واشنگتن خواهان حمله نظامی به ایران هستند، در موضع قوی تری قرارداده است.
نویسنده گاردین اظهارات آقای احمدی نژاد رئیس جمهور ایران را رد خواسته های جورج بوش رئیس جمهور آمریکا و نافرمانی نسبت به شورای امنیت سازمان ملل متحد توصیف کرده است.
گاردین می نویسد: "صرف نظر از درستی یا نادرستی ادعاهای آقای احمدی نژاد، تردیدی نیست که ایران به این ترتیب دو قطعنامه ملایم شورای امنیت را به سخره گرفته است.
روزنامه فایننشال تایمز نیز در گزارشی در این باره، از تردید آمریکا در مورد صحت ادعاهای آقای احمدی نژاد خبر داده و می نویسد تحلیلگران با توجه به فقدان جزئیات و شواهد در اظهارات او و با جدا کردن مطالب هسته ای از ادبیات سیاسی، بر درستی اظهارات آقای احمدی نژاد، سایه ای از تردید افکنده اند.
با این حال، به نوشته این روزنامه در حالیکه مهلت شورای امنیت سازمان ملل به ایران برای پایان دادن به غنی سازی اواخر ماه آینده به پایان می رسد، اظهارات آقای احمدی نژاد نشانه عزم ایران برای ادامه برنامه هسته ای آن کشور است.
روزنامه ایندیپندنت هم که تمام صفحه اول و دو مقاله خود را به این موضوع اختصاص داده، در عنوان یکی از مقالات خود اقدام ایران را "گامی دیگر به سوی برخورد نهایی با آمریکا" لقب داده و نوشته است که این اقدام خطر رویارویی میان ایران و آمریکا را افزایش داده است.
این روزنامه در مقاله دیگر خود در این باره می نویسد که ایران با نافرمانی در برابر خواسته شورای امنیت سازمان ملل متحد قصد دارد به باشگاه اتمی بپیوندد اما با این کار، خود را در معرض برخورد نظامی با آمریکا قرار خواهد داد.
روزنامه دیلی تلگراف گزارش داده است که ایران تنها دو سال تا دستیابی به مواد لازم برای تولید بمب اتمی فاصله دارد.
اما روزنامه تایمز از قول یک مقام وزارت خارجه بریتانیا نوشته است که احتمال دارد آقای احمدی نژاد اظهارات روز گذشته را برای بیرون آمدن از زیر فشارهای عناصر تندرو تر از خودش بعمل آورده که از او بخاطر آزاد کردن ملوانان بریتانیایی بشدت انتقاد کرده اند.
این مقام در گفتگو با تایمز افزوده است: "ما کمی در باره اینکه ایران واقعا به این مرحله از پیشرفت در دانش هسته ای رسیده باشد تردید داریم."
در همین حال، همزمان با بالاگرفتن اعتراضها به وزارت دفاع بریتانیا و منع مجدد انتشار خاطرات ملوانان بریتانیایی که مدتی را در ایران در بازاشت گذراندند، این موضوع بار دیگر با جدیت بیشتری در تمام روزنامه های سه شنبه صبح چاپ لندن مطرح شده است.
علاوه بر گزارشهای خبری، برخی از روزنامه ها به این بهانه تفسیرهایی نیز در باره تاثیر این موضوع بر روابط میان تهران و لندن به چاپ رسانده اند. از جمله، روزنامه گاردین در مقاله ای با عناوین "روابط مساله دار" نوشته است: این بحران یادآور این نکته است که ما اطلاعات بسیار کمی درباره ایران داریم.
همین روزنامه در مقاله دیگری زیر عنوان "انتشار بده و لعنت شو" آورده است که هیچکس تصمیم به انتشار خاطرات ملوانان را با خاطر آسوده پشت سر نخواهد گذاشت و از کوره این تصمیم سالم بیرون نخواهد آمد.
"بازکردن این زخم حساس، دیوانگی است" عنوان مقاله سوم گاردین در این مورد است که در آن آمده است: حتی طرفداران سرسخت شفافیت دولتها نیز در چگونگی اتخاذ تصمیم به انتشار خاطرات ملوانان حیرانند