مطالب روزنامه های بریتانیا درباره ایران
مطالب روزنامه های بریتانیا درباره ایران
تمامی روزنامه های امروز صبح بریتانیا اقدام ایران در مورد پخش آنچه را تلویزیون ایران اعترافات ملوانان بازداشت شده بریتانیایی می نامد تقبیح کرده اند.برای نخستین بار در طی یازده روزی که از آغاز بحران جاری میان تهران و لندن می گذرد روزنامه های معتبر چاپ لندن در انتقاد از نمایش "اعترافات" تلویزیونی با روزنامه های عامه پسند همراه شده اند. هر چند که لحن روزنامه های عامه پسند کاملا متفاوت است.
به عنوان مثال، روزنامه سان با درشت ترین تیتر ممکن در صفحه اول خود، اقدام ایران را، در یک کلمه، "مهوع" خوانده است.
روزنامه ایندیپندنت با چاپ عکسی از تصویر تلویزیونی یکی از این "اعترافات" کمی بالاتر از عکسی از تظاهر کنندگان خشمگین در برابر سفارت برتیانیا در تهران، مقاله نویسنده خود رابرت فیسک را با عنوان درشت "جنگِ تحقیر" از صفحه اول و با حروفی درشت تر از معمول آغاز کرده است.
مقاله ایندیپندنت با این جملات آغاز می شود که "ملوانان ما گروگان گرفته شده اند. دوتن دیگر از آنان را در تلویزیون نشان داده اند. پشت دیوار سفارت بریتانیا در تهران کوکتل مولوتف منفجر شده. اما این مطمئنا جنگ علیه ترور نیست. این جنگِ تحقیر است. تحقیر بریتانیا، تحقیر تونی بلر، تحقیر کل ارتش بریتانیا و تحقیر جورج بوش."
روزنامه گاردین ادامه پخش "اعترافات" ملوانان را به شدت پیدا کردن کارزار تبلیغاتی ایران علیه بریتانیا تعبیر کرده و از خشم و نگرانی وزارت خارجه بریتانیا در این مورد خبر داده است.
روزنامه دیلی تلگراف نیز ادامه این موارد را نشانه سوء استفاده مقامات ایران از وضعیت ملوانان در بند دانسته و این نکته را که این فیلم پس از اظهار نظر جورج بوش رئیس جمهور آمریکا و اعلام نظر او مبنی بر لزوم آزادی فوری ملوانان بریتانیایی پخش شده حایز اهمیت دیده است.
روزنامه تایمز نوشته است که پخش "اعترافات" تازه، موجب افزایش تنشهای موجود میان تهران و لندن خواهد شد.
تایمز نیز مانند دیگر روزنامه های امروز صبح چاپ لندن کلمه "اعترافات" را در داخل گیومه قرار داده تا بر ماهیت ساختگی آنچه از تلویزیون ایران پخش شده تاکید کرده باشد.
این روزنامه در سر مقاله شدید اللحنی رفتار ایران را حاکی از نوعی "استبداد" و "بربریت" یک بعدی خوانده و از جمله با اشاره به فیلم 300 که مقامات ایران آن را توهین آمیز می دانند، نوشته است که "بعد از 2500 سال هنوز هیچ چیز تغییر نکرده است. آنچه تعجب آور است این است که ما امروز از رفتار مقامات ایران تعجب می کنیم. وگرنه، ماجرای بازداشت ملوانان کاملا با سیاست خارجی ایران طی سه دهه گذشته هماهنگ است."
در همین حال روزنامه فایننشال تایمز از احتمال اعزام هیئتی از دیپلماتها و مقامات نظامی بریتانیا به تهران خبر داده و از قول دوتن از مقامات بریتانیایی نوشه است که هدف این هیئت جلوگیری از امکان بروز موارد مشابه در آینده است.
فایننشال تایمز این اقدام احتمالی را آشتی جویانه ترین ژست بریتانیا از زمان آغاز بحران جاری تا کنون دانسته است.
در همین حال، اما در مورد تحولی متفاوت، روزنامه گاردین در مقاله ای به قلم سایمون تیسدال نظرات اوزی آراد رئیس سابق موساد سازمان جاسوسی اسرائیل را به چاپ رسانده که معتقد است اگر ایران به اقدامات دیپلماتیک و فشارهای بین المللی پاسخ ندهد و برنامه هسته ای خود را متوقف نکند، تنها راه باقی مانده، بمباران ایران خواهد بود.
آقای آراد که به نوشته گاردین ملاحظه و پروایی در بیان نظرات خود ندارد، گفته است: "حمله نظامی آسانتر از آن است که فکرش را می کنید. فقط به تاسیسات هسته ای محدود نمی شود بلکه هدفهای نظامی، امنیتی، صنعتی و نفتی مانند جزیره خارک را هم در بر می گیرد و شامل حمله به هدفهای مربوط به رژیم نیز خواهد شد. ایران آسیب پذیر تر از آن است که مردم فکر می کنند."
با این حال به نوشته گاردین، آقای آراد هم مانند بیشتر مقامات اسرائیلی تاکید می کند که در حال حاضر اولویت با افزایش فشار بر ایران از راه های غیر نظامی است