قطع نهالهای زیتون در سرخه حصار
قطع بیش از ده هزار نهال زیتون در بخشی از زمینهای مربوط به جنگل سرخه حصار در شرق تهران، بار دیگر سازمان حفاظت از محیط زیست و شهرداری تهران را رو در روی هم قرار داده است، اما این بار شهرداری در مقام اعتراض به قطع درختان قرار گرفته است.
شهردار منطقه سیزده تهران قطع نهالها را به افراد ناشناس نسبت داده است حدود دو هفته پیش، طی هفته ای که در ایران به هفته درختکاری موسوم است، حدود هزار و پانصد تن از شهروندان تهران طی مراسمی که شهرداری منطقه سیزده تهران برگزار کرده بود، بیست هزار نهال زیتون سه ساله در اراضی سرخه حصار کاشتند، اما بامداد دیروز (پانزدهم مارس)، بیش از نیمی از این نهالها از بن با قیچی قطع و در محل رها شده بود.
شهردار منطقه سیزده تهران قطع این نهالها را به افراد ناشناس نسبت داده اما در عین حال اشاره کرده که سازمان محیط زیست به کاشت نهالها اعتراض داشته و قرار بوده است جلسه ای میان این سازمان و شهرداری برگزار شود تا در صورت لزوم، نهالهای کاشته شده از این محل کنده شده و به جای دیگری انتقال داده شوند.
به گفته وی، عصر چهارشنبه (چهاردهم مارس) نیز مأموران سازمان حفاظت از محیط زیست با کارگران شهرداری که در حال آبیاری و کودریزی نهالها بودند درگیری لفظی پیدا کرده و به آنان اعلام کرده بودند که باید هر چه سریعتر محل را ترک کنند.
مالکیت اراضی سرخه حصار از بیست و یک سال پیش مورد اختلاف بین سازمان حفاظت محیط زیست و شرکتی با عنوان تعاون مسکن زیتون قرار داشت که وابسته به وزارت کشاورزی است.
اراضی سرخه حصار که 240 هکتار وسعت دارد، 21 سال پیش با سند رسمی به شرکت تعاونی مسکن زیتون واگذار شده بود تا در آن برای چهارهزار کارمند وزارت کشاورزی خانه بسازد.
اما با شکایت سازمان حفاظت محیط زیست که این اراضی را پارک ملی می دانست، ساخت و ساز در سرخه حصار انجام نگرفت و بدین ترتیب روند حقوقی پیچیده ای آغاز شد که سرانجام به رأی نهایی دیوان عدالت اداری به نفع شرکت تعاونی مسکن زیتون انجامید.
بر اساس رأی دیوان عدالت اداری، شرکت تعاونی مسکن زیتون مالک این اراضی شناخته شد و اجازه یافت در این اراضی ساخت و ساز کند.
این رأی اعتراض سازمان حفاظت از محیط زیست را برانگیخت که مسئولانش می گویند با استناد به قانون می توانند اراضی سرخه حصار را بار دیگر به مالکیت این سازمان درآورند و مانع از ساخت و ساز در آن شوند.
دادستان کل ایران نیز با ساخت و ساز در سرخه حصار مخالفت کرده و گفته: "این پارک با صدوپنجاه سال قدمت یکی از تنفسگاههای شرق تهران است که آتش زدن این منابع حیاتی با هیچ توجیهی سازگار نیست و در این شرایط آلودگی بحرانی تهران، باید از منابع طبیعی این پارک صیانت شود".
دادستان کل کشور با استفاده از اختیارات خود می تواند مانع از اجرای حکم دیوان عدالت اداری شود و تصمیم گیری نهایی در این زمینه را به دیوان عالی کشور ببرد.
از سوی دیگر، وزارت کشاورزی که شرکت تعاونی مسکن زیتون وابسته به آن است، طی توافقی با شهرداری تهران، یکصدوپنجاه هکتار از اراضی سرخه حصار را به شهرداری واگذار کرده تا آن را به فضای سبز تبدیل کند.
شهردار منطقه سیزده تهران می گوید، دویست میلیون تومان بودجه به ایجاد فضای سبز در اراضی سرخه حصار اختصاص داده شده و تنها طی هفته درختکاری، بیست هزار نهال زیتون در منطقه ای به وسعت شش هکتار از این اراضی و چهار هزار درخت نیز در منطقه دیگری به وسعت شش هکتار که در حاشیه بزرگراهی به نام شهید یاسینی قرار دارد کاشته شده است.
زمستان سال گذشته نیز شهرداری تهران با سازمان حفاظت محیط زیست دچار اختلاف شد اما در آن مورد، شهرداری برای ساخت بزرگراهی در منطقه لویزان در شمال شرق تهران چند هزار درخت را قطع کرده و باعث برانگیخته شدن اعتراضات شده بود.
محمدباقر قالیباف، شهردار تهران که در انتخابات ریاست جمهوری رقیب شکست خورده محمود احمدی نژاد بود یکی از انگیزه های اصلی این اعتراضات را به جناحبندیهای سیاسی نسبت داد.