انتقاد دولت آمریکا از وضع حقوق بشر ایران

وزارت خارجه آمریکا در تازه ترین گزارش خود درباره وضعیت حقوق بشر تعدادی از کشورهای خاور میانه از جمله متحدان خود شامل عربستان سعودی، اسرائیل و مصر را مورد انتقاد قرار داده است. ایران نیز بار دیگر به نقض حقوق اساسی شهروندان خود متهم شده است.
برخورد با زنان معترض ایرانی - عکس از آرشیو
بنا به این گزارش دولت ایران آزادی بیان و اجتماعات را نقض کرده است

وزارت خارجه آمریکا هر سال بر اساس قانونی که در سال 1961 توسط کنگره این کشور وضع شد، گزارشی از رویه حقوق بشر در کشورهای جهان تنظیم و تسلیم کنگره می کند.

این گزارش که صبح روز سه شنبه منتشر شد می گوید دولت ایران آزادی بیان و اجتماعات را نقض کرده و سرکوب دگراندیشان، روزنامه نگاران و اصلاح طلبان را با اقداماتی نظیر دستگیری و حبس های خودسرانه، شکنجه و ناپدید شدن افراد و مخالفت با تشکیل دادگاه های علنی عادلانه تشدید کرده است.

این گزارش تاکید می کند که آزار اقلیت های مذهبی نظیر بهائیان ادامه داشته و دولت ایران کنفرانسی در رد هولوکاست یعنی کشتار چند میلیون یهودی در جریان جنگ جهانی دوم برگزار کرده و خواستار نابودی یک دولت عضو سازمان ملل متحد یعنی اسرائیل شده است.

از جمله موارد دیگری که در گزارش مربوط به ایران ذکر شده رد صلاحیت بیش از دو سوم داوطلبین شرکت انتخابات مجلس خبرگان از جمله همه داوطلبین زن است.

بر اساس گزارش وزارت خارجه آمریکا در سال گذشته آزادی مطبوعات در ایران به پایین ترین حد خود رسید. دولت روزنامه های شرق و ایران را بست، وبسایت های خبری مثل نیویورک تایمز و بی بی سی فارسی را فیلتر و روزنامه نگاران و وبلاگنویسان را زندانی کرده است.

ایران گزارش های حقوق بشر وزارت خارجه آمریکا که هرساله به انتقاد از عملکرد جمهوری اسلامی می پردازد را رد کرده و آن را دارای انگیزه سیاسی عنوان می کند.

اریکا بارکس راگلز، جانشین معاون وزارت امورخارجه آمریکا در امور حقوق بشر و دموکراسی، در گفتگو با دفتر بی بی سی فارسی در واشنگتن گفت: "در یک سال گذشته شاهد وخیم تر شدن وضع حقوق بشر در ایران بوده ایم. از جمله موارد نقض حقوق بشر در این کشور می توان به افزایش محدودیت رسانه ها مانند توقیف روزنامه های شرق و ایران اشاره کرد. در این حال اینترنت نیز در این کشور محدود شده است و آزار و اذیت روزنامه نگاران و اقلیت های دینی هم افزایش یافته است. در چند روز گذشته نیز تعدادی از زنان ایرانی که برای اعلام حمایت از 5 زنی که در تظاهرات حقوق زنان سال گذشته محاکمه می شوند، تجمع کرده بودند بازداشت شده اند."

او با اشاره به فیلتر شدن سایت خبری بازتاب در کنار توقیف روزنامه های شرق و ایران گفت: "مطبوعات آزاد تضمین کننده اصلی دموکراسی در جوامع مردم سالار هستند. دولت ایران به مطبوعات مستقل فشار می آورد و آنها را تعطیل می کند. برای آنها اظهار نظر محافظه کاران یا لیبرال ها در مطبوعات مستقل فرقی ندارد."

سایر کشورها

در این گزارش 1800 صفحه ای روند وضعیت حقوق بشر در سایر کشورها نیز مورد بررسی قرار گرفته است.

وزارت خارجه گفت که خشونت هایی که ناحیه دارفور در غرب سودان را ویران کرده - و آن را نسل کشی می داند - بدترین مورد نقض حقوق بشر در سال 2006 در جهان بوده است.

زن و کودک دارفوری
این گزارش نقض گسترده حقوق بشر در دارفور را بدترین مورد در سال 2006 می داند

بر اساس این گزارش چین و روسیه هر دو عقبگرد داشته اند؛ بطوریکه وضعیت حقوق بشر در چین در بعضی حوزه ها وخیم تر شده است. از جمله فعالان سیاسی و مذهبی و روزنامه نگاران و نیز وکلای مدافع تحت آزار و اذیت و دستگیری قرار گرفته است.

همینطور مقررات جدید برای کنترل بیشتر مطبوعات، اینترنت و سازمان های غیردولتی وضع شده است.

گزارش در مورد روسیه می گوید که فشارهای دولت افزایش پیدا کرده و آزادی مطبوعات و آزادی بیان کاهش یافته است. این گزارش به قتل یک فعال حقوق بشر و روزنامه نگار مشهور منتقد دولت روسیه اشاره می کند.

انتقاد از متحدان آمریکا

گزارش حقوق بشر وزارت خارجه آمریکا در مورد عربستان سعودی می گوید چندین مساله باعث نگرانی است: از جمله بدرفتاری با زندانیان، انکار حقوق زندانیان برای انجام محاکمه های علنی و عادلانه و فقدان استقلال قضایی.

بنابه این گزارش در 2005 پیشرفتهایی در مصر حاصل شده بود اما بنظر می آید در سال 2006 این کشور عقبگرد داشته و فعالان سیاسی مورد آزار و اذیت قرار گرفته و اقلیت بهاییان نیز مورد تبعیض قرار گرفته اند.

انتقاد از اسرائیل
 این گزارش می گوید دولت اسرائیل به طور کلی حقوق شهروندان خود را محترم شمرد اما به بدرفتاری جدی برخی از اعضای نیروهای امنیتی این کشور با فلسطینی ها اشاره می کند

این گزارش در مورد اسرائیل می گوید که دولت این کشور به طور کلی حقوق شهروندان خود را محترم شمرد اما به بدرفتاری جدی برخی از اعضای نیروهای امنیتی این کشور با فلسطینی ها اشاره می کند.

گزارش همچنین آنچه را تبعیض نهادی، حقوقی و اجتماعی علیه اعراب اسرائیلی خوانده است را پررنگ می کند.

کاندولیزا رایس تصدیق کرد که وضعیت حقوق بشر در آمریکا خالی از اِشکال نیست و این کشور برای بهبود وضع حقوق بشر نهایت کوشش خود را می کند.

سازمان های حقوق بشر طی چند سال گذشته یعنی از بعد از حملات یازده سپتامبر از نقض حقوق بشر توسط دولت آمریکا به بهانه جنگ با تروریسم انتقاد کرده اند.

یکی از موارد جنجال برانگیز قضیه ماهر ارار بود که در سال 2002 با وجود اینکه دارای تابعیت دوگانه سوریه و کانادا بود در فرودگاه نیویورک هنگامی که به محل اقامتش در کانادا بازمی گشت دستگیر شد و بعد از دو هفته به سوریه فرستاده شد. در سوریه به مدت یکسال تحت شکنجه قرار گرفت و بعد از این که مدرکی علیه او پیدا نشد آزاد شد. به گفته سازمان های ناظر حقوق بشر طی چند سال گذشته از این اشتباهات زیاد رخ داده است.

برای مثال سازمان دیده بان حقوق بشر در همین روز (سه شنبه) با انتشار بیانیه ای از کنگره آمریکا خواست که لایحه منع شکنجه را تصویب کند.

در حال حاضر در مواردی افراد مظنون به فعالیت های تروریستی به کشورهایی که شکنجه در آنها رایج است منتقل می شوند اما بر اساس این لایحه امکان "برونسپاری شکنجه" - یعنی انتقال مظنونان به کشورهای دیگر برای حرف کشیدن از آنها احتمالا تحت شکنجه قدغن خواهد شد.

این لایحه توسط تعدادی از اعضای مجلس نمایندگان تنظیم شده و روز سه شنبه در کنگره مطرح می شود.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.