شیعه و سنی اعتراض به فعالیت فرهنگی ایران درسودان
مقامات ایرانی در حالی از موفقیت آمیز بودن سفر رئیس جمهور ایران به سودان سخن می گویند که سیاستهای دولت او اعتراض برخی نهادها و شخصیتهای مذهبی سودان را به همراه داشته است.
احمدی نژاد نیز در جمع روحانیون سودان آمریکا را متهم کرد که به تفرقه میان شیعه و سنی در جهان اسلام دامن می زند هفتاددرصد جمعیت سی میلیونی سودان را مسلمانان سنی مذهب تشکیل می دهند و مذهب تشیع که مذهب رسمی ایران است در این کشور چندان سابقه ای ندارد.
اخیراً گروهی از مجامع مذهبی سودانی مرکز فرهنگی سفارت ایران در خارطوم، پایتخت این کشور را متهم به تبلیغ تشیع و تلاش برای گرواندان جوانان سودانی به مذهب تشیع کرده و از دولت سودان خواسته اند مرکز فرهنگی سفارت ایران را تعطیل کند.
روزنامه سودانی رأی الشعب که از نشریات مستقل این کشور به شمار می رود، اعتراض به فعالیت مرکز فرهنگی سفارت ایران را حرکتی بزرگ توصیف کرده و در اشاره به گروههایی که در این حرکت شرکت دارند از انصارالسنة المحمدیة و اخوان المسلمین نام برده است.
به نوشته این روزنامه، گروههای مزبور خواهان تحقیق و تفحص در کتابهای شیعی شده اند که اخیراً در نمایشگاه کتاب خارطوم عرضه شده اند و به باوراین گروهها، حاوی مطالب توهین آمیز به برخی از اصحاب پیامبر اسلام، یعنی خلفای راشدین، ابوبکر، عمر و عثمان بوده اند.
مقامات گروههای انصارالسنة المحمدیه و اخوان المسلمین در سودان نسبت به تبلیغ تشیع در سودان و شیعه کردن مسلمانان سنی مذهب این کشور ابراز نگرانی کرده اند.
بیش از دو ماه پیش از سفر محمود احمدی نژاد به سودان، روزنامه عربی الحیات نوشته بود که اخوان المسلمین شواهدی به دولت سودان عرضه کرده که حاکی از تلاش دفتر رایزنی فرهنگی ایران در سودان برای گرواندن جوانان سودانی به تشیع است.
خارج از این گروهها، روحانیون سودانی نیز به صورت مستقل و جداگانه اعتراضهایی نسبت به فعالیت دفتر رایزنی فرهنگی ایران در سودان کرده اند.
با این حال، دولت سودان که روابط نزدیکی با ایران دارد تاکنون حمایتی از اعتراضاتی که به فعالیت فرهنگی نهادهای ایرانی در سودان می شود نشان نداده اند.
محمود احمدی نژاد نیز در سفر به سودان در جمع روحانیون این کشور حاضر شد و آمریکا را متهم کرد که به تفرقه میان شیعه و سنی در جهان اسلام دامن می زند.
دفاتر رایزنی فرهنگی ایران در کشورهای مختلف جهان طی بیش از دو دهه فعالیت خود هر از گاهی با اتهام تبلیغ تشیع مواجه بوده و حتی در داخل ایران نیز از این لحاظ مورد انتقاد قرار گرفته اند.
اما اعتراض سازمانیافته به فعالیت این دفاتر فرهنگی عمدتاً در ماههای اخیر و پس از آن شکل گرفته که برخی دولتمردان کشورهای سنی مذهب ابراز نگرانی کرده اند که نفوذ ایران در میان شیعیان عراق و لبنان به تشکیل نیرویی تازه در منطقه بینجامد که وضعیت همه کشورهای اسلامی خاورمیانه را نیز دستخوش تحولاتی به زیان دولتهای سنی مذهب کند.