'کمبود گسترده ویتامین دی در میان زنان باردار در ایران'
یک گزارش جدید پزشکی از کمبود گسترده ویتامین دی در میان زنان باردار و نوزادان در ایران حکایت دارد. بر اساس این گزارش از هر سه زن باردار در ایران دو زن دچار کمبود ویتامین دی هستند.
ویتامین دی در بدن برای جذب کلسیم ضروری است ویتامین دی در بدن برای جذب کلسیم ضروری است.
نشریه "بارداری و زایمان" که در انگلستان منتشر می شود در شماره ۱۲ فوریه ۲۰۰۷ نتایج تحقیق یک گروه شش نفره از محققان دانشگاه علوم پزشکی تهران را به چاپ رسانده که نشان می دهد ۸/۶۶ (شصت و شش ممیز هشت دهم) درصد از زنان باردار ایرانی دچار کمبود ویتامین دی هستند.
علاوه بر این، آزمایش خون بند ناف نوزادانی که از مادران دچار کمبود ویتامین دی به دنیا میآیند نیز نشان دهنده کمبود ۹۳ درصدی به این ویتامین است.
چنانکه در گزارش جدید آمده میزان ویتامین دی موجود در خون مادران نشان دهنده وضعیت تعادلی کلسیم در بدن آنها و سپس در بدن نوزادانشان است.
به این ترتیب کاهش ویتامین دی در بدن مادران به نقائصی نظیر نرمی استخوانها در نوزادان میانجامد.
نشانه وجود این نوع عارضه استخوانی در نوزادان از طریق افزایش مقدار نوعی آنزیم به نام آلکالین فسفاتاز و هورمون پاراتیروئید (پاراتورمون) در خون مشخص میشود.
بنابر نتایج این تحقیق نوزادانی که از مادران دچار کمبود ویتامین دی به دنیا آمدهاند به وضوح دارای پهنای بیشتری در ناحیه ملاج هستند.
گرچه این ناحیه از استخوان سر تا دومین سال تولد نوزاد به مرور سختتر میشود اما تحقیقات مختلف نشان داده است نوزادان مادرانی که از میزان کافی ویتامین دی برخوردارند قسمتهای نرم استخوان جمجمه آنها کمتر است.
پژوهشگرانی که این تحقیق را انجام دادهاند به کمبود قابل توجه میزان ویتامین دی در میان زنان باردار ایرانی اشاره میکنند و برای پیشگیری از عوارض این کمبود بر نوزادان تنها استفاده از مکملهای حاوی ویتامین دی را برای زنان باردار ایرانی توصیه کردهاند.
از نقطه نظر پزشکی آنچه به عنوان ویتامین دی شناخته میشود در واقع ویتامین نیست زیرا مواد پیش نیاز تولید این ویتامین در بدن انسان وجود ندارد. آنچه موجب تولید این ویتامین میشود تابش نور خورشید بر پوست بدن است.
مصرف کلسیم بدن در دوران بارداری و نیز زندگی در شرایط دور از نور خورشید منجر به کاهش مقدار ویتامین دی در بدن میشود.