مقتدی صدر در ایران پناه گرفته است

 در پی آغاز موج سرکوب شبه نظامیان شیعه در عراق، مقام های ارتش آمریکا می گویند مقتدی صدر که هدایت یکی از بزرگترین گروه های شبه نظامی این کشور موسوم به سپاه مهدی را به عهده دارد، آنجا را ترک کرده و در ایران پناه گرفته است.
لاریجانی و مقتدی صدر - عکس از ایسنا
مقتدی صدر در سال های اخیر چند بار از ایران دیدن کرده است

یک مقام ارشد نظامی آمریکا که نخواست نامش فاش شود در گفتگو با رسانه های این کشور گفت که آقای صدر دو یا سه هفته پیش با اتومبیل عراق را ترک کرد و رهسپار تهران شد. گروه زیر نظر آقای صدر متهم است عملیاتی خشونت بار را علیه جامعه سنی ها اجرا کرده است.

یک سخنگوی آقای صدر خبر رفتن او به ایران را تکذیب کرده است.

مقام های آمریکایی و عراقی در هفته های اخیر فشار بر گروه های شبه نظامی شیعه را در تلاشی برای مهار خشونت های فرقه ای افزایش داده و به عنوان بخشی از آن تعدادی از اعضای ارشد سپاه مهدی را بازداشت کرده اند.

نیروهای عراقی و آمریکایی ماه قبل ابتدا در روز 19 ژانویه یکی از فرماندهان ارشد سپاه مهدی را بازداشت کردند. از فرد بازداشت شده به عنوان شیخ عبدالهادی الدراجی، مدیر ارتباطات رسانه ای دفتر آقای صدر نام برده شده است.

چند روز بعد موج دیگری از بازداشت ها روی داد و گزارش شد که حدود ششصد فرد مسلح و شانزده تن از رهبران سپاه مهدی در بغداد بازداشت شد.

نیروها آمریکایی و عراقی در ادامه این عملیات در هفته دوم ماه فوریه حکیم الزاملی که معاون وزارت بهداری عراق است را بازداشت کردند. آقای زاملی از اعضای ارشد حزب سیاسی وابسته به مقتدی صدر است.

دولت عراق در پی اعلام سیاست جدید ایالات متحده مبنی بر افزایش شدید نیروهایش در عراق برای بهبود امنیت، وعده داده است که با جدیت علیه گروه های شبه نظامی، چه سنی و چه شیعه، وارد عمل شود.

خشونت های فرقه ای پس از بمب گذاری ماه فوریه سال گذشته در حرم عسکری در شهر سامره شدت گرفت و گفته می شود در جریان آن بیش از سی هزار تن در اقدامات تلافی جویانه گروه های تندرو شیعه و سنی جان خود را از دست داده اند.

حضور در دولت

مقتدی صدر از جمله روحانیون مخالف حضور نظامی آمریکا در عراق بوده است و به گفته خبرنگاران، سپاه مهدی حدود شصت هزار عضو دارد و در گذشته، در مواردی با نیروهای آمریکایی درگیر شده است.

آقای صدر در سال 2004 دو بار علیه نیروهای آمریکایی دست به شورش زد اما پیروان او در انتخابات پارلمانی اخیر شرکت کردند و 20 کرسی پارلمان را به خود اختصاص دادند.

اجرای عملیاتی برای دستگیری اعضای سپاه مهدی، که برای مخالفان آن تشکیلاتی رعب آور محسوب می شد، نشانه گرایش به شدت عمل در مقابله با شبه نظامیان شیعه است.

دولت عراق که شیعیان در آن اکثریت دارند متهم شده بود که فعالیت سپاه مهدی را از جمله درگیری آنها با نیروهای ائتلاف بین المللی و اقدامات تلافی جویانه آنها علیه سنی ها را نادیده می گیرد.

طرفداران مقتدی صدر در دولت ائتلافی عراق شرکت دارند و آقای صدر برای مدتی در اعتراض به عملیات دولت علیه این گروه، از شرکت آنان در جلسات پارلمان و همکاری با دولت جلوگیری کرد. با اینهمه، وی اخیرا به تحریم مشارکت در دولت و پارلمان پایان داد.

روابط با ایران

مقتدی صدر در سال های اخیر چند بار از ایران دیدن کرده است.

وی در سفر یک سال قبل خود به ایران برای نشان دادن عمق همبستگی اش با مقام های جمهوری اسلامی تا آنجا پیش رفت که گفت اگر ایران مورد هدف قرار گیرد، شبه نظامیان سپاه مهدی به کمک ایران خواهند شتافت.

آقای صدر در آن سفر با مقامات ارشد ایرانی همچون وزیر خارجه و دبیر شورای عالی امنیت ملی دیدار و گفتگو کرد. اما دیدار برنامه ریزی شده او با محمود احمدی نژاد، رئیس جمهور ایران، بدون توضیحی لغو شد.

مقام های ایرانی نیز در آن سفر به تعریف و تمجید از آقای صدر که پدرش از مراجع برجسته شیعه در عراق بود و به دست عوامل صدام حسین به قتل رسید پرداختند.

دیدار سال 2004 آقای صدر از ایران با سر و صداهایی همراه شد که به ادعای نقش داشتن او در قتل عبدالمجید خویی روحانی رقیب او در نجف برمی گشت.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.