بیماری های قلبی تهدیدکننده نوجوانان ایرانی

بنابر یک بررسی‌ جدید و گسترده‌ پزشکی در ایران که تحت عنوان 'مطالعه کاسپین' شناخته می ‌شود تا سال ۲۰۲۰ میلادی 70 درصد از موارد مرگ و میر در میان نوجوانان کشورهای جهان سوم، از جمله ایران، ناشی از مصرف تنباکو، چاقی و فشارهای عصبی خواهد بود.
جاقی
کم تحرکی کودکان را هم در معرض بیماری قلبی قرار می دهد

نشریه‌ انجمن اروپایی متخصصان قلب و عروق با انتشار نتایج مطالعه‌ کاسپین در شماره‌ ژانویه خود نشان می‌دهد که در ۱۴ سال آینده سه عامل ذکر شده منجر به بروز ضایعات عروقی خواهند شد و بزرگسالان در کشورهای توسعه نیافته با نارسایی‌های قلبی-عروقی دست به گریبان می‌شوند.

در مطالعه‌ کاسپین که با همکاری سازمان بهداشت جهانی صورت گرفته فشار خون بیش از ۲۱ هزار دانش آموز ایرانی از ۲۳ استان مختلف در یک دوره‌ دو ساله مورد آزمایش قرار گرفته است.

مهمترین شاخص‌های مرتبط با فشار خون نظیر شیوه‌ زندگی شهری یا روستایی، باورهای اجتماعی، وضعیت اقتصادی خانواده و بالاخره خصوصی یا دولتی بودن محل تحصیل نیز در این مطالعه ثبت شده‌‌ اند.

نتایج حاصل از این مطالعه نشان می‌دهد گرچه پسران و دختران به یکسان در معرض ابتلا به بیماری‌های قلبی-عروقی هستند، اما نسبت بروز فشار خون بالا در میان پسران ایرانی بیشتر از دختران است.

از جمله نکات حائز اهمیتی که در این گزارش آمده است وجود رابطه‌ مستقیم میان کم تحرکی و بلند قد بودن با افزایش فشار خون است.

به عبارت دیگر نوجوانان بلندقامتی که فعالیت بدنی کمتری دارند نسبت به همسالان خود که کوتاه قد و کم تحرک هستند زمینه‌ بیشتری برای ابتلا به فشار خون دارند.

کم تحرکی

بخشی از مطالعه‌ جدید به رابطه‌ فضاهای آموزشی در شهرها پرداخته و نشان داده که دانش آموزان مدارس خصوصی در شهرها زمینه‌ مساعدتری برای ابتلا به فشار خون بالا دارند.

علت چنین زمینه‌ مساعدی در مدارس خصوصی به کمبود فضاهای ورزشی و در نتیجه کم تحرکی دانش آموزان نسبت داده شده است.

محققانی که مطالعه‌ کاسپین را انجام داده ‌اند معتقدند نگرش خانواده‌ها به دو موضوع چاقی و کم تحرکی می‌تواند به رد یا پذیرش این دو موضوع در فرزندان منجر شود.

بنابر این نگرش هر چه افراد خانواده نسبت به چاقی اعضای خانواده بی تفاوت تر باشند و فعالیت‌های ورزشی نیز مورد تشویق قرار نگیرد، نوجوانان خانواده نیز نسبت به چاقی و کم تحرکی دید مثبتی پیدا می‌کنند و نتایج حاصل از این تغییر نگرش به بروز عوارض قلبی-عروقی در بزرگسالی می‌انجامد.

مطالعه‌ کاسپین که اولین نمونه از یک طرح سراسری برای ثبت فشار خون دانش‌ آموزان ایرانی‌ است برای جلوگیری از بروز بیماری‌های قلبی-عروقی در بزرگسالی به خانواده‌های شهری توصیه می‌کند که چنانچه سابقه‌ ابتلا به فشار خون بالا در میان اعضای خانواده وجود دارد کودکان و نوجوانان را به ورزش کردن تشویق کنند.

آنچه از نظر زمانی مورد تأکید قرار گرفته فرا رسیدن زمان شروع بیماری‌های قلبی-عروقی گسترده در کشورهای در حال توسعه، منجمله ایران، است. این زمان چیزی در حدود یک دهه تخمین زده می شود.

+0
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.