اختراع دستگاه نامرئی کننده در برابر مایکروویو
این شنل از "متا مواد" پیشرفته ساخته شده است |
این وسیله، طی آزمایش هایی در دانشگاه دوک در کارولینای شمالی، یک سیلندر کوچک مسی را از چشم مایکروویو (ریزموج ها) مخفی نگاه داشت.
این وسیله باعث می شود که مایکروویو (که طول موج آنها بسیار کوتاه است) از اطراف شیء کمانه کرده اما دوباره در آن سو جمع شده و به راه خود ادامه دهند، انگار از فضای خالی عبور کرده اند.
با این حال ناپدید کردن شیء در برابر چشم انسان هنوز مختص داستان های تخیلی است.
این شنل نامرئی کننده شامل ده حلقه فایبرگلاس پوشیده از عنصر مس است و در دسته "متا مواد" (metamaterial) جای می گیرد. این یک ترکیب مصنوعی است که می توان آن را طوری طراحی کرد که باعث تغییر در جهت حرکت امواج الکترومغناطیسی شود.
ریزموج ها هم مانند امواج قابل رؤیت نور از سطح اشیاء منعکس می شوند، که آنها را هویدا می کند. البته این "هویدا" شدن توسط ابزارها انجام می شود و در توانایی چشم انسان نیست.
فصل تازه
آب رفتار متفاوتی دارد. وقتی آب در رودخانه در اطراف یک قلوه سنگ هموار جریان پیدا می کند، در آن سوی سنگ دوباره جمع می شود و به راه خود ادامه می دهد. کسی که به جریان می نگرد متوجه نمی شود که آب از یک مانع گذشته است.
شنل ساخته شده از "متا مواد" نیز مایکروویو را مانند آب در اطراف سنگ هدایت می کند.
جان پِندری استاد امپریال کالج لندن که در این تحقیق شرکت داشته است به بی بی سی گفت: "این 'متا مواد' فصل تازه ای در الکترومغناطیسم گشوده است. ما درهای یک باغ سری را باز کرده ایم."
در این آزمایش، دانشمندان ابتدا ریزموج ها را در طول فضایی خالی و بدون مانع رها کرده و آن را اندازه گیری کردند. آنها سپس یک سیلندر مسی در همان فضا قرار داده و سپس تلاطم یا پراکندگی به وجود آمده در ریزموج ها را اندازه گرفتند.
در وهله بعد، محققان شنل نامرئی کننده را روی سیلند مسی قرار دادند. شنل به طور کامل تلاطم امواج را از بین نبرد اما میزان ریزموج های مسدود یا منعکس شده را به شدت کاهش داد.
به طور اصولی، از همین طرح نظری می توان برای نامرئی کردن اشیا در برابر نور قابل رؤیت استفاده کرد، اما لازمه آن وجود ساختارهای بسیار ظریفتر و ریزتر در "متا مواد" است که دانشمندان هنوز موفق به توسعه آن نشده اند.
محققان می گویند که اگر می توان اشیا را از چشم امواج مایکروویو پنهان کرد، پس می توان آن را از چشم رادار هم مخفی نگاه داشت - احتمالی که برای طراحان نظامی جذاب خواهد بود.
پروفسور پِندری گفت می توان شنل نامرئی را اطراف یک جت جنگنده یا تانک پیچید، اما وی گفت: "این چیزی نیست که در برابر باد مقاوم باشد؛ بیشتر مثل سایه بان است."
منبع : بی بی سی فارسی