منتقدان مصری: ممنوعیت نمایش «الحشاشین» در ایران تبلیغات رایگان برای این سریال است

العربیه: پس از آن که رسانه‌های رسمی ایران، یکشنبه 9 اردیبهشت از ممنوعیت پخش سریال مصری «الحشاشین» درباره زندگی حسن صباح، بنیانگذار دولت اسماعیلیه، خبر دادند، تعدادی از منتقدان و مورخان هنری در خصوص این تصمیم، اظهار نظر کردند.

سریال تلویزیونی «الحشاشین» در 30 قسمت، داستان زندگی حسن صباح و همفکرانش از فرقه شیعیان اسماعیلی را روایت می‌کند که در قرن پنجم هجری در دژهای کوهستانی شمال و غرب ایران مستقر بوده و به انجام ترورهای سیاسی شهرت داشتند.

در این سریال محبوب به کارگردانی پیتر میمی، جمعی از بازیگران معروف شرکت دارند و کریم عبدالعزیز، هنرپیشه مصری، ایفاگر نقش حسن صباح است.
«هر امر ممنوعی، مرغوب است»
طبق گفته منتقدان به «العربیه»، اقدام مسئولان ایرانی به ممنوعیت پخش این سریال عملا گواه موفقیت آن و به نوعی، تبلیغ رایگان برای این سریال است که باعث خواهد شد، اقبال برای مشاهده آن به هر شیوه و از هر پلتفرم را افزایش یابد زیرا به اصطلاح «هر امر ممنوعی، مرغوب است».

احمد سعدالدین، منتقد هنری به «العربیه» گفت: «تصمیم ایران در قبال سریال الحشاشین، طبیعی و قابل پیش‌بینی بود زیرا این سریال، حقیقت طریقت اسماعلیه که مشهورترین طریقت باطنی در ایران است را برای همه جهانیان برملا کرد. بنابراین سریال مزبور برخلاف سیاست کنونی ایران است و به همین دلیل عجیب نیست که پخش این سریال در ایران ممنوع شود».

این منتقد هنری افزود چیزی که باعث خرسندی او شد، ترجمه سریال الحشاشین به زبان روسی و برخی از دیگر زبان‌ها است زیر این کار، این سریال را در دسترش شمار بیشتری از مردم جهان قرار می‌دهد و حقیقت کاراکتر حسن صباح را برملا می‌کند.

سعدالدین در ادامه گفت که حسن صباح، بنیانگذار فرقه‌ها و گروه‌های افراطی اسلامی است که در آن دوران در أصفهان زیست می‌کردند و به همین دلیل هم از سوی رژیم ایران، به عنوان سریالی علیه آنها و در ضدیت با سیاست آنها ارزیابی شده است.
ضربه‌ای دردناک بر پیکر گروه‌های افراطی
طارق مرسی، دیگر منتقد هنری نیز در گفت‌وگو با «العربیه» تاکید کرد که این سریال، به مثابه ضربه دردناکی بر تمامی گروه‌های افراط گرا پیرو اندیشه تروریستی است که با بیان سیره و زندگی حسن صباح، بنیانگذار این فرقه، پرده از شیوه اندیشه و افکار این گروه‌ها برداشت.

مرسی افزود: «تصمیم به ممنوعیت پخش این سریال در ایران ، بزرگترین تبلیغات به نفع سریال الحشاشین است. ما در دوران فضای باز زندگی می‌کنیم به طوری که به محض آگاهی مردم ایران از اعلام ممنوعیت نمایش این سریال، شمار زیادی برای مشاهده آن اقدام خواهند کرد و کنجکاوی، نقش بزرگی در محبوبیت این سریال در میان مردم ایفا خواهد کرد.

به گفته مرسی، نمایش بسیاری از کارهای هنری دارای رنگ و بوی سیاسی، ممکن است در برخی کشورها ممنوع شوند زیرا اتفاق نظر در خصوص امور تاریخی و سیاسی وجود ندارد. حتی اگر اثر هنری در مورد یک شخصیت سیاسی ساخته شود نیز ممکن است تفاوت زیادی میان این دو کار هنری وجود داشته باشد و مخالفان و موافقانی پیدا کند ولی این اتفاق نظر در میان بسیاری وجود دارد که حسن صباح، شخصیتی ترویستی است.
حسن صباح، بنیانگذار گروه‌های تروریستی
محمد شوقی، تاریخ‌نگار هنری نیز بر این باور است که تصمیم به ممنوعیت این سریال عملا گواه موفقیتی بزرگ برای آن است زیرا این کار هنری، حقایق زیادی را در خصوص ایجاد این فرقه افراطی رصد کرده و چهره حقیقی حسن صباح را نشان داد که بسیاری نمی‌دانند بنیانگذار گروه‌های تروریستی و افراطی در تاریخ و جهان است.

به گفته شوقی، این کار هنری و تمامی رویدادهای الحشاشین، حق اصیل سناریست است، به‌ویژه اگر این سناریست، عبدالرحیم کامل با آن فرهنگ فراگیر و استعداد کم نظیر باشد که سناریوی الحشاشین را به نگارش در آورد که در حال حاضر از سرشناس ترین نویسندگان و تاریخ نگاران کنونی نیز به شمار می‌آید.

شوقی در مصاحبه با «العربیه» خاطرنشان کرد که الحشاشین، اولین کار هنری بحث‌برانگیز نیست و بسیاری از کارهای هنری، هنگام نمایش آنها با اعتراض‌های زیادی به عنوان مثال از سوی اسرائیل مواجه شدند اما این اعتراض‌ها نتوانست تاثیری منفی بر موفقیت و انتشار گسترده‌تر آنها بگذارد.

رسانه‌های رسمی ایران، یکشنبه نهم اردیبهشت، خبر دادند پخش سریال مصری «الحشاشین» که زندگی حسن صباح را به تصویر می‌کشد، در ایران ممنوع شده است.

به گزارش خبرگزاری «ایرنا»، مهدی سیفی، مدیرکل نظارت بر تنظیم مقررات رسانه‌های صوت و تصویر فراگیر (ساترا)، مدعی شد که «روایت این مجموعه از تاریخ اسلام، متضمن تحریف‌های فراوانی است که به نظر می‌رسد با رویکرد سیاسی مغرضانه ساخته شده است».

سیفی افزود بر اساس تصمیم شورای صدور مجوز «ساترا»، با نمایش سریال «الحشاشین» در رسانه‌‌های دیداری و شنیداری ایران موافقت نشده است.
+9
رأی دهید
-0

نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.