تنها بازمانده لهستانی‌تبار جنگ جهانی دوم در ایران درگذشت

هلن استلماخ، تنها بازمانده لهستانی‌تبار جنگ جهانی دوم در ایران پس از یک دوره طولانی بیماری امروز در ایران درگذشت.
 
به گزارش تسنیم، خانم استلماخ که از ابتدای کودکی در جنگ جهانی دوم به سیبری تبعید شده بود بعد از گذراندن دوران اسارت به همراه مادر خود و جمعی از آوارگان لهستانی به ایران آمد
 
هلن استلماخ در مصاحبه‌ای با روزنامه شهروند گفته بود که خانواده استلماخ در شرق لهستان مزرعه‌ای داشتند. پس از آغاز جنگ و حمله آلمان به غرب لهستان، این مزرعه گروهی بسیار از آوارگان جنگ را در خود می‌پذیرد.
 
"نزدیک سپتامبر‌ سال ١٩٤٠ میلادی، نیمه‌های شب، با ماشین سربازی، اهالی روسیه آمدند و گفتند آمده‌ایم شما را بگیریم. ملک ما تقریبا خراب شده بود. گفتند چون پدر تو افسر ارتش بود، شما را به مسکو می‌بریم."
 
خانواده استلماخ یک سال و نیم در کمپ سیبری بودند.
همسر هلن استلماخ خاطرات او را از دوران جنگ و پس از آن، در کتابی به نام "از ورشو تا تهران" منتشر کرده است. او درباره اقامت در ایران چنین گفته بود: "مادرم تصمیم گرفت از کمپ فرار کنیم تا امیدهای بازگشت را از دست ندهیم. او به من گفت اگر در ایران بمانیم این امیدواری هست که روزی به ورشو برگردیم."
 
"ایرانی‌ها خیلی محبت داشتند. این گیلک‌ها مرتب کلوچه و کشمش برای لهستانی‌ها می‌انداختند و با دیدن وضع ما همواره گریه می‌کردند. لهستانی‌ها هم گریه می‌کردند. عده‌ای زیاد مردند و آنهایی که زنده ماندند، سوار اتوبوس‌هایی شدند که راننده‌هایشان ایرانی بود. یکی از اتوبوس‌ها در مسیر رشت به تهران در رودخانه سپیدرود سقوط کرد و همه سرنشینان آن کشته شدند. انگار ما فقط برای گریستن و درد کشیدن خلق شده بودیم. امیدمان را اما از دست ندادیم، به ویژه آن که مادرم استوار و مصمم بود تا در برابر رنج‌ها پایداری کند. همه‌مان آرزوی بازگشت به کشورمان را داشتیم. سرانجام با همین اتوبوس‌ها به تهران رسیدیم."
 
هلن استلماخ در ایران با محمدعلی نیک‌پور ازدواج کرد. همسرش خاطرات او را از دوران جنگ و پس از آن، در کتابی به نام "از ورشو تا تهران" منتشر کرده است.
+147
رأی دهید
-1

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۴۳
    aarian - تهران، ایران

    و سالها بعد ما ایرانیها هم گروهی در به در دنیا شدیم. روزگار از این که گه‌ عزت دهد گه‌ خوار دارد. چرخ بازیگر از این بازیچه‌ها بسیار دارد
    5
    73
    ‌سه شنبه ۵ اردیبهشت ۱۳۹۶ - ۱۹:۵۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۸
    liberté - مونترال، کانادا

    مردمان اروپا بخصوص اروپای مرکزی حدود 2800-2600 سال قبل از ایران به اروپا مهاجرت کردن. بخاطره مین خیلی فرهنگهامون و لباس های محلی مون و موسیقی محلیمون و غذاهامون و حتی زبان ها مون شبیه همه. یک دوست کروات دارم که همیشه از قول پدر بزرگش میگه ما ایرانی هستیم. این صرب ها مرتب کروات ها رو سرکوب کردن همیشه.
    8
    28
    ‌سه شنبه ۵ اردیبهشت ۱۳۹۶ - ۲۰:۲۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۴
    Hameye Iran - ایران، ایران

    معلم لهستانی پسرم تو مدرسه ای در لندن گفته بود ایرانیها و مسلمان‌ها افکار خطرناکی دارند،موقعی که پسرم به من گفت ,گفتم برو تحقیق کن ببین ایرانیها چه طور به هموطنانت پناه داده‌اند،متاسفانه ایران حال حاضر منعکس کننده ایرانی‌ خونگرم و مهربون نیست،چونکه بین ما ایرانیها تعدادی عاشق سینه چاک اعراب پاپتی عربستان ۱۰۰۰ سال پیش وجود داره.
    8
    69
    ‌سه شنبه ۵ اردیبهشت ۱۳۹۶ - ۲۰:۵۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۹
    Sepas - تهران، ایران

    خدا بیمرزش، زنده باد ایران که به مردم هر کشوری پناه میده، بیشترین پناهنده افغانها هستند ولی‌ از لهستان بوسنی سوریه عراق هم هستند ، در جنگ جهانی‌ دوم خیلی‌ از اورپایها به ایران مهاجرت کردند و من فیلمهای از رقص و شادمانی اورپیها در تهران دیدم خیلی‌ جالبه حتما ببینید، ضمنا نوادگان آنها هنوز در ایران بسر میبرند.
    3
    51
    ‌سه شنبه ۵ اردیبهشت ۱۳۹۶ - ۲۱:۱۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.