سرویس بین الملل «انتخاب»؛ نیوزویک در گزارشی تحت عنوان «باید یاد بگیریم سعودی های غیردلچست را دوست داشته باشیم» نوشت: بیایید صادق باشیم: خیلی سخت است که سعودی ها را دوست داشته باشیم. عربستان یک کشور دیکتاتوری است. شاهزاده هایش رفتارهای ناشایستی دارند. دیپلمات های سعودی در خیابان های پایتخت های خارجی بی هیچ توجهی به امنیت عابران و گاهی حتی در حال مستی رانندگی می کنند.
به گزارش سرویس بین الملل «انتخاب»، این نشریه آورده است: سعودی ها در خاورمیانه مشهور به خشونت، تنبلی و بی رحمی هستند. برای آن ها زن یک مرتبه پایین تر از مرد است.
تا همین چند سال پیش، به ندرت گروه تروریستی پیدا می شد که عربستان مستقیم با غیر مستقیم حمایت مالیشان نکرده باشند. اکثر هواپیما ربایان 11 سپتامبر سعودی بودند، گزارش کنگره از این حادثه همکاری عده ای از مقامات عربستان را نیز روشن می کند.
به مدت چندین دهه حاکمان عربستان تلاش کرده اند با هزینه نفت و دیگر سرمایه هایشان متحدان بانفوذ در پایتخت های دیگر جهان به دست آوردند و در مقابل از این عامل نفوذ برای به نابودی کشاندن مخالفانشان استفاده کرده اند.
آن ها یمن را بمباران کرده اند، بدون آنکه تلاشی برای کم کردن تلفات مردم عادی داشته باشند. و در عمل هم پس از برانگیختن قیام حوثی ها شروع به راه اندازی و حمایت از سمینارهای ضد شیعه و تبلیغات گسترده ضد ایران کردند.
آنچه به نظر می رسد آن است که نسل بعدی رهبران عربستان قصد دارند که دامنه اختلافات فرقه ای را گسترش دهد.
با این حساب، آیا آمریکایی ها باید خوشحال باشند که اوباما به عربستان می رود، آن هم در حالی که روابط دچار تیرگی است؟ سوای آنچه رهبران و دیپلمات ها سخنان کلیشه ای خود را در جواب می آورند، بازگشت اعتماد میان دو طرف به سال ها، اگر نه چندین دهه، نیاز دارد. به زبان ساده، مقامات عربستان به درستی درک نمی کنند اوبا و کری چه لباس رزمی بر تن کرده اند تا به شراکتی که هفت دهه قدمت دارد پشت کنند. صادقانه بگوییم، عربستان حق دارد از آمریکا عصبانی باشد.
به سادگی می توان اقدامات ناشایست سعودی ها را برشمرد و از آن ها انتقاد کرد. اما پس از آنکه عربستان با بازگشت اثر القاعده در خاک خود مواجه شد، به متحد صادق تری برای واشنگتن در نبرد با افراطی ها تبدیل شد.
در حال حاضر حامیان اصلی گروه های تروریستی نه تنها در ریاض، بلکه در آنکارا، دوحه و اسلام آباد قرار دارند.
جهان در مخاطراتی فزاینده به پیش می رود. چین و روسیه هر دو حالت تهاجمی دارند. داعش، نه تنها در سوریه و عراق، که در شبه جزیره سینا در مصر، لیبی و افغانستان مناطقی تحت تصرف دارد.
اوباما خود را رئیس جمهوری واقع گرا می داند. افراد واقع گرا جهان را بدون توجه به محاسبه منافع در نظر می گیرند. آن ها به اهمیت دوستان، متحدان و روابط خود اهمیت چندانی نداده یا به کل آن را نادیده می گیرند.
ازدواج می تواند فراز و نشیب بسیاری داشته باشد، اما همیشه سالم تر از روابط زودگذر است. شاید عربستان سعودی از کشوری ایده آل بسیار فاصله داشته باشد، اما اگر آمریکا از متحدانش روی بگرداند، بازنده اصلی عربستان نیست، بلکه امنیت ملی آمریکا و اعتماد دیگر کشورها به واشنگتن است که در خطر می افتد.
نویسنده: مایکل روبین؛ متخصص حوزه خاورمیانه، ترکیه، ایران و دیپلماسی؛ از مقامات سابق پنتاگون
ترجمه: محمد صفری
قدیمی ترین هاجدیدترین هابهترین هابدترین هادیدگاه خوانندگان