روایت تصویری از مشاغل زمان قاجار

آنتوان سوروگین که فرزند پدر و مادر گرجی تبار مقیم ایران بود در سفارت روسیه در تهران به دنیا آمد و  از سنین جوانی همراه با برادرانش امانوئل و کولیا نزد عکاس معروف روسى دیمترى ایوانویچ ژرماکوف در تفلیس عکاسى را آموخت. وی که به آنتوان خان مشهور بود،بی شک یکی از مهمترین عکاسان زمان قاجار به شمار می رود. با  کجارو همراه باشید تا نگاهی به تصاویر آنتوان خان از مشاغل زمان قاجار بیندازیم.
او در سال ۱۸۷۰ میلادی بار دیگر به ایران بازگشت و در تبریز ساکن و سپس به دستگاه ولیعهد مظفرالدین میرزا راه یافت و از او لقب «خانى» گرفت؛ وی بعد از آن به تهران آمد و در خیابان علاءالدوله (فردوسى) کنار در شرقى میدان مشق یک عکاسخانه دایر کرد.
سوروگین در این زمان از عکاسان نزدیک به ناصر الدین شاه محسوب می شد و گفته می شود که شاه قاجار علاقه‌ی زیادی به عکس‌های دربار و پرتره وی داشت.
 
بیشتر عکس‌های گرفته‌شده آنتوان خان متعلق به سال‌های ۱۲۴۹ تا ۱۳۰۹ شمسی است. گفته می شود که در دوران مشروطه، آنتوان خان به جمع مشروطه خواهان پیوست و به همین خاطر محمدعلی شاه قاجار دستور داد بمبی را در خانه کنار عکاسخانه‌ی وی منفجر کنند؛ بر اثر این حادثه یکی از بزرگ‌ترین گنجینه‌های عکاسی دوران قاجار از بین رفت.
 
همچنین در دوران رضا شاه پهلوی دو هزار نگاتیو شیشه‌اى پرارزش سوروگین توقیف شد که تا سال‌ها بعد در دست خاندان پهلوی بود.
عکس‌های این عکاس ایرانی اکنون در «گالری هنر فریر» واشنگتن، موزه‌ی ملى نژادشناسى شهر لیدن و موزه عکس آمستردام هلند نگهداری می‌شود.
شکارچی و فروشنده دوره‌گرد پرندهبستنی فروشی و مشتریانشاجرا کنندگان نمایش خیابانیعکس یادگاری با شکارهای یک شکارچیپزشکان و پرستاران در یک بیمارستانراسته پارچه فروشان در بازار تهرانشبان در لباس شبانینقاره‌خوانان دوره گردحلاج دوره گردگرداننده شهرفرنگ در خیابان‌های تهرانخواروبار فروشی در بازاردرشکه چی در میدان مشقفروشنده دوره گردفروشندگان گوشت و سبزی در بازارمرد دلاکنانوائی و خوار و بار فروشیکسبه و مشتریان در بازار اصفهانپارچه و خوار و بار فروشی در مسجد سپهسالار تهران
 
+180
رأی دهید
-1

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۳۴
    Shahin.Orel - تهران، ایران

    نه بابا , این حرف ها چیه ! ما ۲۵۰۰ سال تمدن داریم !!! این اروپا و امریکا هستش که تازه به دوران رسین !!
    34
    77
    جمعه ۲۴ مهر ۱۳۹۴ - ۱۲:۱۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۷۹
    ایوان مدائن - فرانکفورت، آلمان

    عکس دلاک اجداد ذوب شدگان ولایت
    9
    39
    جمعه ۲۴ مهر ۱۳۹۴ - ۱۲:۳۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۶
    marhoom alinaghi khan - اشنویه، ایران

    رضا شاه باید میگذاشت تو همون جهل و بدبخی و فقر و لجنی که توش غوطه و بودن باقی‌ میموندند، مصدق و دارو دسته توده یها و رئیس روسای مجاهدین و فدایی‌ها همشون وصل بودند به قاجارها ی خرافه پرست و بی‌ مصرف، که از با رفتن احمد شا بساط گدائی شون برچیده شد، ملت نمک نشناس تو سر ی خور بدبخت
    22
    91
    جمعه ۲۴ مهر ۱۳۹۴ - ۱۲:۴۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۶
    *بی همتا* - برلین، آلمان

    واقعا خدا بیامرزد رضاشاه بزرگ وپسر را که ایران درزمان قاجار چی بود و چه ساختاری با توجه به استسمار انگلیس وشوروی واشغال شمال وجنوب و حتی مالیات نفت را ایران به انگلیس میداد . راه اهن و دادگستری ودانشگاهها وسدها وپلها وتا هزینه تحصیلی رایگان وکمک هزینه تحصیلی هم داده میشد و.....و.... خیلی کارهای دیگر . دراخر عظمت وغرور ایرانی واعتبار ایرانی ونام ایران درجهان . حال رامقایسه کنید باتوجه به ازادی وانحصار نفت از اول انقلاب بدست اخوندها . اینها چه کردند ? دریاچه ها خشک وتا 15 سال دیگر ایران کویر خواهد شد ...
    20
    102
    جمعه ۲۴ مهر ۱۳۹۴ - ۱۲:۴۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    bahram$hiroshima - هیروشیما، ژاپن

    بله ،در زمان قاجار ملاها فقط میتونستن بستنی بخورن،مثل الان نبود که، زمین خواری،دریا خواری،جنگل خواری مد باشه.
    7
    86
    جمعه ۲۴ مهر ۱۳۹۴ - ۱۲:۵۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۴
    Sabokbalam - کالیفورنیا، ایالات متحده امریکا

    راستی اگر فداکاری های دو پادشاه پهلوی را نداشتیم ، امروز کجا بودیم؟ بعد از ۳۷ سال که آخوند را به جان ما انداختند و خواستند به دوران قاجار برگردیم، هنوز با سرمایه ای که پهلوی برایمان ساخت، به عالم فخر میفروشیم.
    13
    87
    جمعه ۲۴ مهر ۱۳۹۴ - ۱۳:۱۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۰۷
    Kefli Iskender - مریخ، وانواتو
    موزه‌ی ملى نژادشناسى لیدن! نژاد شناسی- آنهم ملی ! آیا این مقاله در دوران نازیها تحریر شده یا اینکه ذهنیت نویسنده هنوز در دوران نژادی سیاحت می کند که موزه آنتروپولوژی و اتنولوژی را مترادف با نژادشناسی معرفی می کند؟ National Museum of Ethnology in Leiden
    4
    15
    جمعه ۲۴ مهر ۱۳۹۴ - ۱۴:۰۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۶
    *بی همتا* - برلین، آلمان
    :Kefli Iskender - اسلو، نروژ . اخه عزیزم . این نوشتارشما چه ربطی بدوران قاجار دارد .
    8
    18
    جمعه ۲۴ مهر ۱۳۹۴ - ۱۴:۵۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۹
    farokhzad - کنت، انگلستان

    جالب هست حکومت اخوندى دقیقا ادامه قاجارها هست فقر فحشاء اعتیاد وطن فروشى حرمسرا در دربار و الان بیت رهبرى تکه شدن ١٧ شهر در زمان قاجار از دست دادن ٥٠٪ دریاى خزر به ١١٪ در دوره اخوندها خرافات شکنجه در خیابان شلاق زدن ها تمام در انزمان و این زمان اخوندها هست فقط ما در دوره پهلوى میبینیم این مشکلات کم شده مردم لباس هاى ابرومند بر تنشان هست قدرت ایران در سطح بین الملل تمام در دوران پهلوى هویدا هست شرم بر قاجار وطن فروش و اخوند مزدور بى مصرف
    6
    46
    جمعه ۲۴ مهر ۱۳۹۴ - ۱۶:۲۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۸
    آلونا ازنامنسکایا - مسکو، روسیه
    بیخود نبود خارجیها تو ایران آن زمان حق توحش می گرفتند من هم می ترسم کنار این آدمها حتی راه بروم
    16
    11
    جمعه ۲۴ مهر ۱۳۹۴ - ۱۷:۱۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۲۵
    Mammal - لندن، انگلستان

    توجه کردین که ملاها هیچ وقت از دوران قاجار و صفویه حرفی‌ نمی‌زنند؟ چون همین آخوند‌ها بودند که قدرت و نوفسی که داشتند باعث شروع جنگ با روسیه شدند، و در دوران صفویه هم دوران بسیار پول سازی داشتند، ولی‌ از دوران زندیه بدگویی میکنند چون نو نشان آجر شده بود، چیزی که حتئ در زمان پهلوی شد.
    3
    23
    جمعه ۲۴ مهر ۱۳۹۴ - ۱۸:۰۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۱
    sohane qom - قم، ایران
    چرا از ریز و درشت همه یک کلاه نمدی سرشون هست؟ اون زمان جریمه میکردن اگر کسی‌ سرش نبود؟؟
    4
    13
    جمعه ۲۴ مهر ۱۳۹۴ - ۱۸:۰۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۰۷
    Kefli Iskender - مریخ، وانواتو
    [::*بی همتا* - برلین، آلمان::]. بی همتای گرامی - در خصوص - موزه ملی نژاد شناسی - من هم با شما موافق هستم. و قبل از هر چیز از دقت شما سپاسگزارم. بگمانم اینجا محل گذاشتن پیامهای کوتاه است و کسی را حوصله و رغبت خواندن مقاله نباشد. بهمین خاطر شاید آن کامنت کوتاه من در بالا نتواست حق مطلب را ادا کرده باشد. می توان ادعا کرد اگر راه چاره ای برای برون رفت مردم بخت برگشته ایران از سیاه چال جمهوری اسلامی باقی مانده باشد از طریق همین دقیق شدن در نوشته های بظاهر سطحی و پیش پا افتاده است. همین لاقید بودن و بی دقتی و بی توجهی به عبارات و اصطلاحات روزمره است که دمار از زندگی این مردم نگون بخت در اورده است. این مردم چهل سال است که چوب لاابلاگری فرهنگی خود را می پردازند و سر در نمی اورند چرا هر قدر بیشتر دست و پا می زنند بیشتر در لنجنزار جمهوری اسلامی فرو نی روند. بناچار لب فرو می بندند و دم بر نمی اورند. شاید نگاه تنقیدی و موشکافانه به این عبارات باشد که بتواند بنیان زندگی ما را متحول کند .
    2
    4
    جمعه ۲۴ مهر ۱۳۹۴ - ۲۳:۵۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۰۷
    Kefli Iskender - مریخ، وانواتو
    [::*بی همتا* - برلین، آلمان::]. حضور من و شما و دیگر خوانندگان این تقریرات هم بدرستی از همین رو است که نسبت به زندگی اجتماعی خودمان و آنچه در اطرافمان می گذرد احساس مسثولیت می کنیم. از از من سوال کرده اید اصطلاح موزه ملی نژاد شناسی(که از طرف نویسنده این مقاله بخدمت گرفته شده) چه ربطی به قاجار و عکسهای دوران قاجار دارد. از این بابت من هم با شما کاملا موافق هستم. قاعدتا نمی بایست ربطی داشته باشد. برای منهم آنچه سوال بر انگیز است همین است. برای من هم نامعلوم است که نویسنده این گزارش چرا و چطور بر کدام پایه و اساسی اصطلاح نامتعارف و به غایت نادرست - موزه ملی نژاد شناسی - را که قاعدتا می توانست مترادف فارسی انسان شناسی و مردم شناسی بجای آنتروپولوژی و اتنولوژی بخدمت گرفته است؟ همین اگر و اما ها است که به من و شما اجازه نمی دهد سرسری چشم هایمان را ببندیم و از روی این کلمات بگذریم و با لاقیدی تنها به خیره شدن به عکسها اکتفا کنیم. آنچه که مسلم است اینکه عکسها در زمان جکومت قاجار گرفته شده و برای ما بینندگان امروزی می تواند روایتی باشد از آنچه بر گذشتگان ما رفته است.
    1
    6
    جمعه ۲۴ مهر ۱۳۹۴ - ۲۳:۵۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۰۷
    Kefli Iskender - مریخ، وانواتو
    [::*بی همتا* - برلین، آلمان::]. اما ولی عبارت - نژادی - از آن نویسنده ای است همین امروز در بین ما زندگی میکند. یعنی از جنس من و شماست و آگاهانه این کلمه را در ذهن خواننده ای فرو می کند که هنوز فرصت نگاه بر گرفتن از عکسها را نیافته است. در حالیکه نامهای این موزه ها در هلند بترتیب موزه ملی انسان شناسی و موزه مردم شناسی شهر لیدن نام دارند. آب آسیاب ادبیات دولتی جمهوری اسلامی بریاست حداد عادل را چنین اصطلاحاتی تامین می کنند. خزیدن مارمولکی بنام جمهوری اسلامی از طریق اشاعه و معمول کردن چنین اصطلاحاتی است. . اگر به ستاره هایی که در کامنت ها می درخشند نگاه کنید نه تنها ذهنیت غالب خوانندگان این صفحه بلکه راز و رمز پایداری جمهوری اسلامی را نیز در خواهید یافت. فراموش نکنیم بیشتر این ستاره های ناشی از سطحی نگری در واقع ستاره های بخت جمهوری اسلامی نیز هستند. . این نوشته فرصت دیگری می طلبد. که اگر مایل باشید می توانیم به ان بپردازیم.
    1
    6
    جمعه ۲۴ مهر ۱۳۹۴ - ۲۳:۵۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۷۰
    senator x - تهران، ایران
    چشم آخوندها که باین عکسها میافتاد, یک آه از ته دل صاب مردش میکشد و با افسوس میگه ,چه دوران خوشی بود یادش بخیر
    1
    6
    شنبه ۲۵ مهر ۱۳۹۴ - ۰۳:۱۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.