اردوغان وارد تهران شد

اظهارات تند اردوغان علیه سیاست منطقه‌ای ایران باعث لغو سفر او به تهران نشدرئیس جمهوری ترکیه به دعوت همتای ایرانی خود به تهران سفر کرده در حالیکه انتقادات اخیر او از جمهوری اسلامی باعث درخواست‌هایی برای تجدید نظر در این دعوت شده بود.
 
روز سه شنبه، ۱۸ فروردین (۷ آوریل)، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، در راس هیاتی از مقامات ارشد از جمله چند تن از وزیران دولت آن کشور وارد فرودگاه مهرآباد تهران شد و مورد استقبال محمود واعظی، وزیر ارتباطات و رئیس ایرانی کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی ایران و ترکیه قرار گرفت. این سفر به دعوت حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران صورت می‌گیرد و مراسم استقبال رسمی در کاخ سعدآباد انجام شد.
 
به گزارش منابع خبری ایران، در طول این سفر روابط دوجانبه ایران و ترکیه به ویژه در زمینه همکاری‌های اقتصادی مورد مذاکره قرار خواهد گرفت و دومین جلسه مشترک شورای عالی همکاری دو کشور با حضور وزیران مربوطه برگزار خواهد شد. آقای اردوغان همچنین با آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ملاقات خواهد کرد.
 
برنامه‌ریزی برای این سفر از مدت‌ها پیش صورت گرفته و به خصوص با توجه به دشواری‌های ناشی از تحریم‌های هسته‌ای برای ایران، برنامه اصلی آن شامل گفتگو پیرامون گسترش مبادلات تجاری و مالی دو طرف بوده است. برخی منابع خبری گفته بودند که ایران در نظر دارد موضوع حذف دلار و ارزهای ثالث در مبادلات تجاری دو کشور را مطرح کند.
روز گذشته، سخنگوی رئیس جمهوری ترکیه گفت که در جریان این سفر، چند سند همکاری بین دو کشور امضا خواهد شد و افزود لغو تحریم‌های هسته‌ای، فرصت‌های تجاری جدیدی را برای همکاری بین دو کشور ایجاد می‌کند زیرا "ترکیه شریک تجاری مهم ایران، و ایران تامین کننده بخش مهمی از انرژی مورد نیاز ترکیه است." وی همچنین گفت که سیاست‌های منطقه‌ای و بین‌المللی دو کشور هم در این سفر مورد تبادل نظر قرار خواهد گرفت.
سفر رئیس جمهوری ترکیه در حالی صورت می‌گیرد که دو هفته پیش، آقای اردوغان در واکنش به تحولات اخیر در یمن، سیاست منطقه‌ای جمهوری اسلامی را مورد انتقاد شدید قرار داد. ترکیه از عملیات نظامی ائتلاف به رهبری عربستان علیه مخالفان رئیس جمهوری یمن حمایت کرده است.
 
روز پنجشنبه، ۲۶ مارس آقای اردوغان در مصاحبه با یک شبکه خبری فرانسوی گفت که "ایران در صدد تسلط بر منطقه است" و افزود: "آیا باید اجازه چنین چیزی را داد؟ این سیاست باعث آزردگی خاطر ما، عربستان سعودی و کشورهای حوزه خلیج فارس شده. این روش قابل تحمل نیست و ایران باید این موضوع را درک کند."
 
آقای اردوغان همچنین نسبت به مشارکت جمهوری اسلامی در عملیات نظامی دولت عراق علیه نیروهای دولت اسلامی - داعش - ابراز نگرانی کرد و گفت: "رویکرد ایران نسبت به این موضوع صمیمانه نیست زیرا آنان [ایرانیان] مقاصد فرقه‌گرایانه دارند و می‌خواهند خودشان خلائی را که داعش ایجاد کرده است پر کنند." وی حتی نسبت به گزارش‌های حاکی از حضور فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران ایران در عملیات نیروهای عراقی علیه شبه‌نظامیان داعش نیز واکنش نشان داد و گفت "او هم بخشی از عملیات [ایران] در عراق است، پس باید پرسید که هدفشان چیست؟" و در پاسخ گفت: "هدف، افزایش قدرت شیعیان در عراق است."
 
رئیس جمهوری ترکیه، که رهبری حزب اسلامگرای عدالت و توسعه را برعهده داشته، از مخالفان ادامه حکومت اقلیت علوی مذهب در سوریه هم بوده است در حالیکه جمهوری اسلامی به طور کامل از حکومت بشار اسد در سوریه حمایت کرده است. ترکیه دارای یک نظام سیاسی سکولار است اما برخی ناظران، رویکرد دولت به رهبری اسلامگرایان نسبت به تحولات منطقه و همسویی آن با بعضی از کشورهای عرب را نشانه‌ای نگران کننده از شکل گیری نوعی شکاف فرقه ای دانسته‌اند. روز گذشته نیز، وزیر خارجه ترکیه با انتقاد شدید از سیاست منطقه‌ای ایران، این سیاست را "فاجعه‌بار" توصیف کرد.
 
اظهارات اخیر آقای اردوغان علیه سیاست منطقه‌ای جمهوری اسلامی انتقاداتی را در داخل ایران برانگیخت و حتی برخی نمایندگان مجلس از وزارت خارجه خواستند تا این سفر را لغو کند. وزیر خارجه ایران نیز تلویحا ترکیه را به ارتکاب "اشتباهات استراتژیک" در منطقه متهم کرد و وزارت خارجه با احضار کاردار سفارت ترکیه، تاسف و اعتراض خود نسبت به اظهارات رئیس جمهوری آن کشور را ابراز داشت.
 
در همانحال، برخی حامیان دولت حسن روحانی در ایران انجام این سفر با وجود اظهارات تند آقای اردوغان را نشان حسن تدبیر دولت به خصوص وزارت خارجه در راستای اصلاح و بهبود روابط خارجی جمهوری اسلامی معرفی کرده‌اند.
 
خشایار جنیدی، خبرنگار بی‌بی‌سی فارسی در استانبول: تجارت دو جانبه با همه مشکلاتش پایه روابط ایران و ترکیه در سال های اخیر بوده. ترکیه به واردات گاز مایع ایران نیاز دارد و ایران به تجارت با ترکیه. واردات طلا از ترکیه در اوج تحریم‌ها توانست بخشی از درآمد فروش نفت را به ایران برگرداند. حالا لغو تحریم های ایران هم برای ترکیه فرصت است. برای ترکیه توافق هسته ای ایران با گروه ۱+۵ فرصتی برای گسترش روابط اقتصادی با ایران است و تا زمانی که تجارت برقرار است، اختلاف بر سر سیاست های منطقه‌ای مانع از دید و بازدید رهبران دو کشور نخواهد شد.
تحلیلگر بخش ترکیه سرویس جهانی بی‌بی‌سی: در کمال تعجب، اردوغان برخلاف اکثر مواقعی که عازم دیداری خارجی است، این بار هنگام پرواز به سوی تهران بیانیه‌ای صادر نکرد. از ابراهیم کالین، سخنگوی ریاست جمهوری، سئوال شده بود که چرا سفری که برای دو روز برنامه ریزی شده بود، به یک روز کاهش یافته است، اما او گفت که برنامه‌ریزی این سفر از مدتها پیش صورت گرفته و از ابتدا هم قرار بود یک دیدار یک روزه باشد. وی گفت در طول این سفر، توافقنامه‌هایی در زمینه‌های انرژی، روابط اقتصادی، گمرک و بهداشت امضا خواهد شد. در واکنش به نامه شماری از نمایندگان مجلس ایران به وزارت خارجه در اعتراض به این سفر، سخنگوی اردوغان گفت: "ما در مورد این نامه‌ها پیام روشنی داشته‌ایم. نمایندگان باید روشی عقلایی در پیش یگیرند تا دولتشان سیاستی سازنده را اتخاذ کند نه روشی عوامگرایانه. در پنج سال اخیر، سیصد هزار نفر در سوریه جان داده‌اند و ما آماده‌ایم با طرف‌های مسئولیت‌پذیر، برای توقف این روند همکاری کنیم."
به نظر بسیاری از ناظران، محورهای اصلی گفتگوهای اردوغان در این سفر عبارتند از یمن، عراق، سوریه و انرژی. همکاری در زمینه‌های مختلف به ویژه فناوری و صنعت نیز در راس دستور کار مذاکرات این سفر قرار دارد اما اردوغان رویکرد ترکیه نسبت به بحران یمن و سیاست منطقه‌ای ایران را هم مطرح خواهد کرد.
طرفداران دولت یمن، عربستان را حامی اصلی خود و ترکیه را متحد مهم عربستان می‌دانند
اردوغان حضور نظامی ایران در عراق را نگران کننده دانسته است
+54
رأی دهید
-32

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۷۲
    فراتر از اندیشه - آلپ، سوییس
    آمده که آمده، کی‌ میره ؟؟؟؟ ازش بپرسید میدونه خجالت یعنی‌ چی‌؟.
    22
    17
    ‌سه شنبه ۱۸ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۱:۳۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۰
    simairani - کاشان، ایران
    این چی‌ میگه دیگه این وسط؟کم ترکیه آباد شد تو این ۳۷ سال؟حالا اومده بازم قرارداد ببنده.
    15
    17
    ‌سه شنبه ۱۸ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۲:۴۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۴
    سلطنت طلب - ابوظبی، امارات متحده عربی
    اردوغان اینقدر شهامت داره که بت بزرگ (علی چلاغ)رو در تهران سر جاش بشونه و بهش بگه اگر سیاستهاش رو در مورد مسلمانان تغییر نده ممکنه تاج و تختش رو نابود کنیم
    20
    25
    ‌سه شنبه ۱۸ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۲:۴۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۵
    *پسر شجاع* - تهران، ایران
    خوشم میاد این ترکیه ایها هنوز بعد از صدها سال میدونن که نباید دلشون رو از گلیمشون درازتر کنن...اگه این حکومت آخوند زودتر سر عقل میومد کمتر با غربیها درگیر میشد و خودش هم شرش رو از سر مردم ایران کم میکرد حالا اردوغان برای دست بوسی میومد..
    22
    10
    ‌سه شنبه ۱۸ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۲:۴۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۵
    *پسر شجاع* - تهران، ایران
    خوشم میاد این ترکیه ایها هنوز بعد از صدها سال میدونن که نباید دلشون رو از گلیمشون درازتر کنن...اگه این حکومت آخوند زودتر سر عقل میومد کمتر با غربیها درگیر میشد و خودش هم شرش رو از سر مردم ایران کم میکرد حالا اردوغان برای دست بوسی میومد..
    20
    7
    ‌سه شنبه ۱۸ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۲:۴۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۳
    uk.ali - لیورپول، انگلستان
    آنهایی که فتوای بر علیه اردوغان می دادند ، الان در لانه موش قائم شده اند ، ایران با عث پیشرفت ترکیه نشد ه ، بلکه ترکیه باعث زمین گیر نشدن ایران در زمان شدت تحریم ها بوده ،درضمن ترکیه با دنیا ارتباط دارد نه فقط با ایران . پس بود یا نبود ایران به بقای حیات اقتصادی ترکیه فرق نمی کند ،
    10
    23
    ‌سه شنبه ۱۸ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۳:۲۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۲
    باور عمیق - قم، ایران
    سلطنت طلب - ابوظبی، امارات متحده عربی . خدا بیامرز مرسی رییس جمهور سابق مصر هم خیلی ارواح عمش شجاع بود . هنوز یادم نمیره چجوری رفت پشت تریبون و برای نشان دادن مثلا شجاعتش و دهن کجیش اون مزخرفات رو ابتدای صحبتش درباره اون سه ملعون گفت . حواسش نبود داره رو پوست موز جفتک میزنه . حالا بشین نگاه کن دیدار اردوغان و رهبر ایران رو . واسه خودم خیلی جالب خواهد بود اگر این دیدار اولا اتفاق بیفته و دوم اینکه اگر اتفاق افتاد وقتی اردوغان اجازه حضور و دست بوسی رهبر ایران رو پیدا کرد چه صحبتهایی رو خواهد شنید .
    20
    6
    ‌سه شنبه ۱۸ فروردین ۱۳۹۴ - ۱۳:۳۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۴
    سلطنت طلب - ابوظبی، امارات متحده عربی
    [::باور عمیق - قم، ایران::]. ملعون کسی هست که شما رو به بردگی .... و سرقت از اموالتون مجبور کرده،من نیازی نمیبینم با یک مرتد صحبت بکنم جواب امثال مثل تو رو خدا میده کافیه چون تو داری در مورد کسانی صحبت میکنی که قران اونها رو ستوده ،ابوبکر رضی الله عنه یار غار رسول الله و پدرخانمش و اولین خلیفه مسلمانان ،عمر ابن الخطاب قاهر المجوس امیرالمومنین اولین شهید محراب پدر خانم رسول الله و فاروق امت دومین خلیفه مسلمانان و عثمان ابن عفان عثمان با حیا که دوبار به دامادی رسول الله مفتخر شد و ذی النورین لقب گرفت و باجناق علی مرتضی اسدالله الغالب امیرالمشارق و المغارب بود سومین خلیفه مسلمانان این هر سه به همراه علی کرم الله وجه از اولین مهاجرین بودند که خداوند اولین مهاجرین رو در قران ستوده و کور دلی مثل تو مجبور به قرائت ان هستی ,بنا به اجماع ٩٢٪مسلمانان این چهارنفر خلفای راشد هستند حال باقی ...٨٪رافضی نپذیرند خللی در عقاید مسلمانان به وجود نمیاید چون اساساً ان ٨٪مسلمان نیستند
    4
    4
    ‌سه شنبه ۱۸ فروردین ۱۳۹۴ - ۲۱:۳۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.