اظهارات کم‌سابقه مقامات ارشد حکومتی در انتقاد از سربازی اجباری در ایران

تقاطع: شماری از مقام‌های پیشین و کنونی جمهوری اسلامی در همایشی با موضوع سربازی، از شیوه‌ی کنونی سربازگیری اجباری در ایران انتقاد کردند و آن را نوعی بیگاری، تنبیه و بر خلاف قانون اساسی توصیف نمودند.
 
به گزارش خبرگزاری “آنا”، در این همایش که روز چهارشنبه (۶ اسفند- ۲۵ فبریه) با عنوان “سربازی و راهکارهای عادلانه” در دانشکده‌ی حقوق دانشگاه تهران برگزار شد، غلام‌حسین الهام، عضو “شورای نگهبان”، سربازی اجباری را بر خلاف بند چهارم اصل ۴۳ قانون اساسی جمهوری اسلامی دانست که بر “رعایت آزادی شغل و عدم اجبار افراد به کار معین” تاکید دارد.
 
آقای الهام با بیان این‌که سربازی اجباری به عنوان اجبار به یک کار معین، عملا نوعی “بیگاری” است، “مقدس” بودن سربازی را نیز زیر سوال برد و افزود: «اگر سربازی مقدس است چرا اضافه خدمت را به عنوان یک کیفر مطرح می‌کنیم؟»
 
او در عین حال، با انتقاد از امکان فروش سربازی، آن را مانند فروش “برده‌”ای دانست که «باید دو سال برای دولت کار کند و حالا که قرار نیست کار کند، می‌گوید خشکه حساب کنیم».
 
دیگر سخنران این همایش، سرتیپ خلبان حبیب بقایی، فرمانده پیشین نیروی هوایی ارتش و عضو کنونی گروه مشاوران نظامی رهبر جمهوری اسلامی بود که در سخنان خود ابراز “اطمینان” کرد که اگر گروه‌های مختلف جامعه‌شناسی، روان‌شناسی، و حقوقی، به صورت علمی روی مساله سربازی اجباری کار کنند، سربازی به این شیوه “حذف” خواهد شد.
 
سرهنگ محمدرضا اکبرحلوایی، معاون پیشین “سازمان وظیفه عمومی” نیز مشکلات و تاثیرهای محیط‌های پادگانی در رفتار اجتماعی سربازان را “غیرقابل جبران” توصیف کرد و گفت از لحاظ اقتصادی نیز در شیوه کنونی سربازی، یک جوان برای مدت بیش از دو سال به “محیط بدون بهره‌وری کافی” منتقل می‌شود.
 
به گفته وی، ‌سیستم “نظام وظیفه” کنونی در حقیقت یک “تنبیه” برای کسانی است که به سربازی می‌روند و این در حالی است که سرباز بدون دریافت هیچ امتیازی، «نسبت به یک فرد معاف از خدمت، دو سال از زندگی عقب‌ می‌افتد».
 
آقای حلوایی که تا ماه‌های ابتدایی سال جاری سمت معاونت نظام‌وظیفه را بر عهده داشت، با تاکید بر این‌که «با نیمی از سربازان کنونی هم می‌شود نیاز نیروهای مسلح را برطرف کرد»، افزود: «با اطمینان عرض می‌کنم در شرایط بحرانی نمی‌شود بر روی این سربازان حساب کرد چون روی انگیزه و روحیات‌شان کار خاصی انجام نشده است.»
 
او “نوع آموزش” کنونی سربازان را نیز نامناسب با نیازهای فعلی نیروهای مسلح، ارزیابی کرد و  گفت که این آموزش‌ها به شکل “سنتی” و از لحاظ کیفیت با “استانداردهای پایین” برگزار می‌شود.
 
سرهنگ حلوایی اضافه کرد که برخی جوانان برای نرفتن به سربازی «تحصیلات خودشان را طولانی‌تر می‌کنند» و حتی «حاضر می‌شوند در یک رشته بی‌ربط درس بخوانند ولی به سربازی نروند».
 
این انتقادهای کم‌سابقه‌ از سربازی اجباری که در خبرگزاری‌های رسمی ایران نیز بازتاب گسترده‌ای یافته، سه روز بعد از تصویب بند مربوط به خرید غیبت سربازی “مشمولان غایب” در جریان تصویب جزییات لایحه‌ی بودجه‌ی ۱۳۹۴ در مجلس شورای اسلامی صورت می‌گیرد.
این مصوبه به دولت اجازه می‌دهد تا کلیه‌ی مشمولان سربازی را که بیش از هشت سال غیبت دارند با دریافت جریمه از آن‌ها معاف کند و درآمدهای حاصل از آن را به حساب درآمد عمومی کشور نزد خزانه‌داری کل واریز نماید.
 
جریمه‌ی پایه‌ی نعیین‌شده از ۱۰ میلیون تومان برای مشمولان غایب زیر دیپلم، تا ۵۰ میلیون تومان برای پزشکان متخصص متغیر است.
موضوع تغییرات در قانون سربازی در ایران نخستین بار در مردادماه سال گذشته و به دنبال انتشار گزارشی توسط “مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی”، به طور جدی در رسانه‌های ایران مطرح شد؛ هرچند که پیش از آن نیز محسن رضایی، یکی از کاندیداهای انتخابات گذشته‌ی ریاست جمهوری اسلامی، حذف سربازی اجباری را به یکی از وعده‌های اصلی انتخاباتی خود تبدیل کرده بود.
پس از آن، در اواسط مردادماه بود که “دانشجویان و دانش‌آموختگان لیبرال ایران” با همکاری “مرکز ایرانی مطالعات لیبرالیسم”، کمپینی را با عنوان “نه به سربازی اجباری” با شعار “سربازی اختیاری، حق جوان ایرانی” در فیسبوک راه‌اندازی کردند که این صفحه در حال حاضر، نزدیک به ۲۹ هزار نفر دنبال‌کننده دارد.
 
در این میان، اما به نظر می‌رسد حسن روحانی، رییس جمهوری اسلامی، از مدافعان اعزام جوانان به سربازی باشد. او در نخستین روز سال ۱۳۹۳، در جریان بازدید از یک مجمتع بهزیستی در تهران در واکنش به ابراز نگرانی یک جوان برای اعزام به سربازی و عقب ماندن از ادامه تحصیل گفت: «با رفتن به سربازی کسی از زندگی عقب نمی‌افتد؛ سربازی یک تجربه است و فقط یک آموزش نظامی نیست.»
+83
رأی دهید
-4

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۱۰۷
    amonbede - تهران، ایران

    چرا حالا که نوبت سربازی بچه های خودشون رسیده یادشون افتاده که شیوه‌ی کنونی سربازگیری اجباری در ایران نوعی بیگاری، تنبیه و بر خلاف قانون اساسی هست ؟؟؟؟
    6
    77
    جمعه ۸ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۸:۵۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۲
    paksan - ایران، ایران

    من موافق 6 ماه خدمت و آموزش نظامی هستم. سه ماه آموزش و سه ماه خدمت در یک استان خارج از استان خودت. سربازی حداقلش این امکان رو به خیلی از جوانها میده که بروند و مناطقی از کشورشون رو ببینید و آشنایی با مناطق دیگه کشور قطعاً به نفع کشور هستش و باید باشه حتی برای کسانی که می خواهند معاف شوند باید سه ماه آموزش نظامی در یک استان دیگه رو تجربه کنند چون این خودش یک بخشی از زندگی هستش که باید همه ما یاد بگیریمش.
    111
    33
    جمعه ۸ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۹:۲۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۶
    perser68 - فلوریدا، ایالات متحده امریکا

    درآمدهای حاصل از آن را به حساب درآمد عمومی کشور نزد خزانه‌داری کل بخون طویله خامنه ای و اهلو عیال :( :( :(
    0
    24
    جمعه ۸ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۹:۴۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۸
    تیتو تیتو - تهران، ایران

    آقای الهام چرا در زمانی که با احمدی نژاد بر سرکار بودین و قدرت داشتین از این حرف ها نمیزدین ؟!!! غلامحسین الهام یار غار احمدی نژاد مردی که مردم ایران را فتنه گر میخواند و شایسته سرکوب چگونه امروز که به حاشیه رانده شده رنگ عوض میکند ! احمدی نژاد هم دروغ های پوپولیستی زیاد میگفت و شیطان را مانند شما درس میداد .
    0
    21
    جمعه ۸ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۹:۵۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۰
    2enduser - لندن، انگلستان

    مانند کشورهای آزاد رفراندوم بکنید اگر مردم راضی بودند این قانون رو ادامه بدین و اگر ناراضی بودن لغوش کنید. چیزی الان مشخصه اینه که مردم از وضعیت فعلی این قانون راضی نیستن در نتیجه این قانون نامشروع و دیکتاتوری محسوب میشه و باید سربازی اختیاری بشه و مسئولین نظام وظیفه هم به جرم عقب انداختن بی دلیل ازدواج، فراری دادن نخبگان، ایجاد عقده‌ی روحی در افراد جامعه و دزدی از مردم به دلیل نپرداختن حقوق به سربازان به اعدام محکوم بشن. روحانی اگه نماینده‌ مردم می بود این حرف مسخره رو نمی زد .
    0
    95
    جمعه ۸ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۹:۵۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۰
    2enduser - لندن، انگلستان

    [::paksan - آمریکا، ایران::]. [::paksan - آمریکا، ایران::]. تو به چه حقی در مورد اینکه مردم باید 6 ماه از عمرشون رو چجوری بگذرونن تصمیم می گیری؟ پس من هم می گم برای اینکه تو با سواد بشی باید 10 سال به زور توی یک زندان زندانی بشی و به زور بهت ریاضی یاد بدن تا نخبه بشی هر ماه هم 5 میلیون تومن بهت حقوق داده بشه . این امکان رو به تو میده که علمت زیاد بشه و اصلا مشکلی هم توش نمی بینم چون 5 میلیون تومن حقوق بسیار زیادی هست و مشکلی هم از نظر من در درس خوندن وجود نداره و اگه مخالفت کنی یک بچه سوسول و تنبل هستی ! اگه کمی عقلتون رو به کار بندازین می فهمین که حداقل 60 درصد مشکلات کشور به خاطر همین سربازی ایجاد شده.
    7
    56
    جمعه ۸ اسفند ۱۳۹۳ - ۲۰:۰۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    kiyanzx1 - استکهلم، سوئد

    اینها همه دار دسته احمدى نژاد هستند امار دستشون هست که چقدر جوان پسر بعد از دیپلم، لیسانس، فوق لیسانس ، دکترا ، باید سربازى بروند و شروع کردند به وعده وعید دوباره حرفهاى مردم پسند ،وبه اصطلاح منطقى وارونه زدند ! غلامحسین الهام دوره احمدى نژاد با زنش احمدى نژاد تا مقام امام دوازدهم بردند بالا ! سایت رجاء نیوز در بست در اختیار این زن بود تا هر خزعبلاتى در دفاع از یک روانى نا متعادل بنام احمدى نژاد بزنه !! امیدوارم جوانها گول این افراد ایران فروش را نخورند !!
    0
    22
    جمعه ۸ اسفند ۱۳۹۳ - ۲۱:۲۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۰۷
    biparva-jan - تهران، ایران

    بدون سربازگیری هم میشد نیازهای امنیتی کشور رو تامین کرد. ولی اگر نمیخوان حذف کنند 6 هم ماه برای اموزش های نظامی عمومی کافی بود.
    1
    30
    جمعه ۸ اسفند ۱۳۹۳ - ۲۳:۰۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.