ماجراهای تلخ دو دختر پناهجوی ایرانی در استرالیا

ایرام وایر- همایون خیری: دو حادثه جداگانه، بحث شیوه برخورد دولت با پناه‎جویان را به صدر خبرهای این کشور کشانده است؛ یکی جلوگیری دولت از انتقال و درمان یک دختر پناه‎جوی ایرانی به خاک استرالیا که در اردوگاه «نائورو» مورد تجاوز قرار گرفته بود و دومی انتقال یک دختر پناه‌جوی ایرانی دیگر از شهر «بریزبن» به اردوگاهی در شهر «داروین» دو سال پس از ازدواج و زندگی او با یک تبعه استرالیا در شهر بریزبن.
 
به گفته خانواده پناه‌جوی اول، دختر آن‌ها که برای دیدار از دوستانش به خارج از اردوگاه پناه‌جویان نائورو رفته بوده، در راه بازگشت مورد حمله و تجاوز قرار می‌گیرد و در اثر شدت جراحات، به بیمارستان منتقل می‌شود.
خانواده دختر پناه‎جو گفته‌اند مسوولان بیمارستان نائورو به آن‌ها اطلاع داده بودند شرایط دخترشان به صورتی ا‌ست که می‌بایست او را برای درمان به استرالیا اعزام کنند. اما مدتی بعد به آن‌ها گفته می‌شود موضوع اعزام به خاک استرالیا منتفی شده است.
 
بر اساس گفته‌های خانواده این دختر پناه‎جو، او به مدت سه هفته در بیمارستان نائورو بستری بوده اما به علت تالمات روحی، در تمام این مدت نمی‌توانسته است با کسی حرف بزند و غذا بخورد.
 
برادر این پناه‌جو به رسانه‌ها گفته است ترخیص از بیمارستان نیز تغییری در شرایط روحی خواهرش ایجاد نکرده و او پس از مرخص شدن، دو بار دست به خودکشی زده است؛ یک بار با قطع رگ دست و بار دوم با خوردن سم. گرچه که هر دو بار نجات داده می‌شود.
 
دفتر وزیر مهاجرت استرالیا دو بار درباره شرایط این دختر توضیحاتی برای رسانه‌ها ارسال کرد. در اولین توضیح گفته شد او در بیمارستان نائورو تحت مراقبت بوده و مسوولان بهداشتی اردوگاه تقاضایی برای انتقال فرد تحت درمان برای انتقال به محل دیگری دریافت نکرده‌اند. اما در توضیحات بعدی دفتر وزیر تاکید شده که اگر شرایط درمانی لازم برای پناه‌جویان در نائورو فراهم نباشد، آن‌ها را به کشورهای دیگر انتقال خواهند داد تا از امکانات پزشکی مناسب برخوردار شوند. ولی در هیچ حالتی پناه‌جویان نیاز به درمان به استرالیا منتقل نخواهند شد.
 
سناتور «سارا هنسن- یانگ» از حزب سبزهای استرالیا که پی گیرترین سیاستمدار این کشور در موضوعات مربوط به پناه‌جویان است، به رسانه‌ها گفته که پلیس محلی در ابتدا وقوع تجاوز به دختر ایرانی را رد کرده بوده اما مدتی بعد مقام‌های اداره کنترل مرزی استرالیا که به امور اردوگاه نائورو نیز رسیدگی می‌کنند، پذیرفته‌اند که چنین حادثه‌ای رخ داده است و تحقیقات در این زمینه را آغاز کرده‌اند. با این حال، تاکنون نه تنها کسی به عنوان متهم شناسایی نشده بلکه آن‌هایی که تا قبل از این حاضر به شهادت درباره این رخداد بودند هم حاضر به ثبت رسمی شهادت خود نشده‌اند.
 
شیوه برخورد دولت استرالیا با پناه‌جوی دوم نیز که دو سالی در شهر بریزبن زندگی می‌کرده و در همین شهر با یک پسر ایرانی مقیم استرالیا ازدواج کرده بوده، منجر به اعتراض های عمومی شده است. وبسایت رادیوتلویزیون «ای بی سی» (ABC) استرالیا خبر داده است که وزارت مهاجرت، این پناه‎جوی ایرانی را هشت ماه پیش بعد از جدا کردن از محل زندگی مشترک با همسرش، در یک اردوگاه موقت در شهر بریزبن اسکان داده بوده‌اند. اما بعد از مصاحبه‌ای که این پناه‎جو با شبکه ای بی سی داشته، او را از اردوگاه موقت بریزبن به اردوگاهی در شهر داروین در شمال استرالیا منتقل کرده‌اند.
 
شبکه ای بی سی از قول همسر پناه‎جوی دوم گزارش داده است که او را با چنان عجله‌ای به اردوگاه پناه‎جویان داروین منتقل کرده بودند که امکان تمام کردن کلاس‌های دوره دبیرستانش را هم پیدا نکرد.
 
این دختر پناه‎جوی ایرانی دانش آموز سال آخر دبیرستان بوده و طبق روال نظام آموزشی استرالیا، امتحانات پایان دوره دبیرستان در ماه دسامبر به پایان خواهد رسید.
روز شنبه هشتم آگوست، معلمان دبیرستانی که پناه‎جوی دوم در آن درس می‌خواند، همراه با ساکنان محله‌ای که دبیرستان در آن قرار گرفته است، تجمعی اعتراضی برگزار کردند و از دولت استرالیا خواستند به این پناه‎جو اجازه دهد در کنار همسر خود زندگی کند.
 
مقام‌های وزارت مهاجرت در این مورد گفته‌اند انتقال این پناه‎جو به اردوگاه داروین، به دلیل پایان یافتن اعتبار ویزای موقت او بوده و این وزارت خانه در ماه‌های گذشته نتوانسته است نظر موافق او برای بازگشت به ایران را جلب کند.
 
در حال حاضر دولت استرالیا در دست ائتلاف دو حزبی لیبرال و ملی‌گرا به رهبری «تونی ابوت» است. ابوت در آخرین دوره‌ای که همین ائتلاف به رهبری «جان هوارد» دولت را در اختیار داشت، وزیر بهداشت بود. منتقدان تونی ابوت می‌گویند سیاست دولت فعلی استرالیا در مورد پناه‎جویان به مراتب سخت‎گیرانه‌تر از دوران هوارد است.
 
منتقدان جان هوارد از دوران نخست وزیری او به عنوان دوره‌ای یاد می‌کنند که در آن رفتار با پناه‎جویان غیرانسانی و نژادپرستانه بوده است. 
 
دو سال پیش «الکساندر داونر»، وزیر امور خارجه دولت هوارد در مقاله‌ای برای وبسایت استرالیایی و پرمخاطب «ادورتایز» نوشت: «منتقدان 12 سال دولت جان هوارد را متهم کردند که رفتارش با پناه‎جویان غیرانسانی و نژادپرستانه بوده اما نمی‌گویند که همان دولت به دو میلیون مهاجر قانونی از همه نژادها امکان داد تا در استرالیا زندگی کنند.»
 
یکی از مهم ترین انتقادها به دولت هوارد، مربوط به حادثه غرق شدن قایق پناه‌جویان در سال 2001 است که اکنون به نام موضوع «SIEV X» شناخته می‌شود.
 
روز 19 اکتبر سال 2001، یک قایق کوچک ماهی گیری به طول کم تر از 20 متر با 421 پناه جو که از بندر «لمپونگ» اندونزی به سوی جزیره «کریسمس» حرکت می‌کرد، در داخل مرز آبی استرالیا دچار طوفان شد و درهم شکست. پس از این حادثه، اجساد 146 کودک، 142 زن و 66 مرد از آب گرفته شد و تنها 45 نفر سالم باقی ماندند. 22 نفر نیز در فهرست ناپدیدشگان حادثه قرار داده شدند.
 
نجات یافتگان همگی توسط قایق‌های ماهی گیری اندونزیایی از آب گرفته شده بودند و این در حالی بود که قایق‌های گارد ساحلی استرالیا در قلمرو گشت‌زنی خود هیچ اقدامی برای نجات حادثه دیدگان انجام ندادند. این اتهام که دولت اجازه مداخله گارد ساحلی را نداده بود، هنوز از زبان منتقدان دولت هوارد شنیده می‌شود.
 
الکساندر داونر در مقاله خود می‌نویسد وزیر خارجه اندونزی به او گفته است از نظر دولت اندونزی، هر شیوه‌ای برای توقف قایق‌های پناه‎جویان تنها در صورتی قابل قبول است که بی سر و صدا انجام داده شود.
اگر اعتراض های پر سر و صدای عمومی در داخل خاک استرالیا را نقیضی بر مقابله بی سر و صدای دولت‌های قبلی و فعلی با موضوع پناه‎جویان قلمداد کنیم، به نظر می‌رسد رویکرد دولت تونی ابوت در امور پناه‌جویان تا به امروز سخت‌گیرانه‌تر از دولت جان هوارد بوده است.
 
با این حال، دولت استرالیا تاکید دارد تنها راه ورود قانونی پناه‎جویان به خاک استرالیا از طریق ثبت نام در اردوگاه‌هایی ا‌ست که در خارج از خاک این کشور قرار دارند و توسط سازمان ملل اداره می‌شوند.
+58
رأی دهید
-19

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۴۹
    tizbin2 - لوس انجلس، ایالات متحده امریکا

    یعنی‌ پناهندگی گرفتن و زندگی‌ کردن تو یه کشور دیگه این همه مهم هست که آدم خودشو بدبخت کنه. مهاجرت در صورتی‌ خوبه که آدم با احترام به یک کشور دیگه بره. اگه آدم قرار باشه بره جائی‌ دیگه در به دری بکشه تو همون ایران بمونه خیلی‌ بهتره. به نظرم تنها کسایی که تخصص سطح بالا دارن می‌تونن تو کشورای دیگه دوام بیارن.
    36
    90
    ‌سه شنبه ۳ شهریور ۱۳۹۴ - ۱۷:۳۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۰
    Dariushben10 - ویسبادن، آلمان
    سلام.خیلی‌ معذرت می‌خوام ولی‌ شما خیلی‌ بی‌ جا کردی رفتی‌ استرالیا وقتی‌ همه دنیا میدونن که اونجا پناهنده پذیر نیست
    54
    56
    ‌سه شنبه ۳ شهریور ۱۳۹۴ - ۱۸:۲۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۷
    shahab46 - هانوفر، آلمان

    [::tizbin2 - لوس انجلس، ایالات متحده امریکا::]. خیلی‌ ببخشید، شما مگر در دهه 1970 زندگی‌ میکنی‌؟آدم با احترام به یک کشور دیگه بره؟
    9
    29
    ‌سه شنبه ۳ شهریور ۱۳۹۴ - ۱۹:۱۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۲
    arash*eindhoven - آیندهوون، هلند

    یا بایستی میلیونها دلار از مال مردم بدبخت رو بدزدی و بری لس‌آنجلس یا سالها زندان رفته باشی‌ هر دم منتظر فرمان قتل‌عام خمینی و حالا سید علی‌ باشی‌ . در غیر این صورت پناهندگی واقعا مزخرفه.
    5
    25
    ‌سه شنبه ۳ شهریور ۱۳۹۴ - ۱۹:۲۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۲
    asal30 - بندرعباس، ایران

    من موندم چرا باز ایرانی میخواد بره استرالیا ؟ با اینکه چندسالی میشه که استرالیا پناهنده نمیپذیره و چقدر خبر خوندیم از موقعیت بد ارودگاه ها و هزار جور بیماری و دیر انتقال دادنشون به بیمارستان و مرگ مغزی اون پسر 22 ساله توی اردوگاه . با این حال باز مردم ایران آدم نمیشند و به هر طریقی شده میخوان برن استرالیا !!. خوب جا قحطیه مگه ؟ وقتی جایی باهاتون بد برخورد میشه چرا میرید ؟. من والله الان 3 ساله از یک کشور خارجی بخاطر مشکلات مالی برگشتم ایران ولی حاضر نیستم اینجوری جونم رو به خطر بندازم و سختی بکشم و توی چنین ارودگاه هایی زندگی کنم منتظر می مونم با شرایط بهتری برم نه اینجوری با خفت و خواری از ایران برم.
    4
    33
    ‌سه شنبه ۳ شهریور ۱۳۹۴ - ۲۳:۵۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۱
    Truck Driver - سیدنی، استرالیا
    به نظر من نداشتن اطلاعات صحیح و برداشت درست باعث میشه که آدم دست به چنین کار احمقانه ای بزنه و غیر قانونی بره جایی، حزب سبز هم غلط زیادی کرده و حرف مفت زیاد میزنه، بودجه این قاضورات پناهنده ها رو هم دولت از جیب من و امثال من با مالیاتی که میدیم تامین میکنه، خدا میدونه چه جونورایی میان به اسم پناهنده سیاسی و اجتماعی، دولت تونی ابوت هم بسیار کارش زیبا بود که اون تصویر استرالیا رو که جای بخور و بخواب بود و از دولت پول مفت بگیر رو از بین برد، البته شخصا 90./' از ایرانی ها رو که اینجا میشناسم به یه عنوانی دارند از دولت پول میگیرن، خلاصه اینکه مهاجر انقده گندکاری کرده اینجا که اینا اینطوری برخورد میکنن.
    12
    28
    ‌چهارشنبه ۴ شهریور ۱۳۹۴ - ۰۰:۱۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۵
    Dave07 - سیدنی، استرالیا

    البته این اتفاقت که اینجا نوشته شده واقعا بد و باعث تاسفه. من نزدیکه به ۱۷ ساله که استرالیا هستم و اون اوایل که اومده بودم ایرانی‌ نسبتا خیلی‌ کمتر بود. ولی‌ الان تو بعضی از خیابونهای سیدنی که راه میری اکثرا یا فارسی حرف میزنن یا افغانی. تویه این چند ساله اخیر تعداد دختر و پسرهایی که از ایران میان اینجا شدیدا زیاد شده. بدیش هم اینه که اکثرا میان اینجا الواتی، دختره میاد که دوست پسر پیدا کنه مشروب بخوره، پسره هم میاد اینجا الواتی کنه. اکثرا هم پوله دولت میگیرن ول میگردن.
    9
    33
    ‌چهارشنبه ۴ شهریور ۱۳۹۴ - ۰۱:۰۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۵
    مصطفی pa3x - بندرعباس، ایران
    متأسفم، مهاجرت به چه قیمتی!اونم وقتی که از وضعیت پذیرفتن پناهنده در اون کشور اطاع دارین
    0
    8
    ‌چهارشنبه ۴ شهریور ۱۳۹۴ - ۰۷:۵۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۹
    winnie1987 - بيرمنگهام، انگلستان
    [::Truck Driver - سیدنی، استرالیا::]. وای وای وای عجب فاجعه یی میشد اگه تو نمیومدی استرالیا مالیات نمیدادی. دوزار بهت حقوق میدن، مگه چقدر مالیات میدی که میای اینجا اینطور به هموطنت بی‌ احترامی میکنی‌؟ یکی‌ مثل [Simon Cowell] اینجا سالی‌ 20 میلیون پوند (40% از درآمدش رو) مالیات میده، انقدر زرت و پرت نمیکنه. شکر خدا انقدر تو انگلیس معلول و عقب افتاده و موادی و بیکار بین انگلیسیهای سفید هست که حالا 1000 تا ایرانی‌ که به هر دلیل مزایایی از دولت میگیرن به حساب نمیاد. تو ایران بودم اینقدر آدمهای تنگ نظر مثل شما ندیدم، از کدوم قحطی خونه اومدی تو؟ خجالت داره. مهاجر یعنی‌ همین، ایرلندیها که هجوم بردن آمریکا با خودشون مریضی و جرائم آوردن. اگه کسی‌ وضع خوب و توانایی‌ داشته باشه که نمیاد اروپا و استرالیا! میره کانادا یا آمریکا.
    8
    11
    ‌چهارشنبه ۴ شهریور ۱۳۹۴ - ۰۹:۲۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۰۷
    pars40 - فرایبورگ، سوییس
    . [::winnie1987 - بیرمنگهام، انگلستان::]. باهات موافقم بعضی ها اینقدر خودخواه هستن که با یک تیکه کاغذ شدن استرالیایی خجالت آوره . اینقدر خبر ناراحت کننده بود که تا آخرش رو نمیشه خواند . آقای [::tizbin2 - لوس انجلس، ایالات متحده امریکا::] و Truck Driver - سیدنی، استرالیا شما حتما هر دو دانشمند هستید . هر آدمی آزاد هست که مهاجرت کنه . در ضمن به نظر شما اگر چنین اتفاقی برای یک استرالیایی در یک کشور دیگه می افتاد بازم اینطوری باهاش برخورد میشد ؟ یا 24 ساعته در تلوزیون و روزنامه ها تیتر میشد . خجالت آوره که آدمهایی مثل شماها بخوان اسم ایرانی رو یدک بکشن . دیگه از خارجی چه توقعی میشه داشت ؟ بعد هم کسانی مثل شما وقتی برای تعطیلات میرن ایران با هزارتا افاده و پز به دیگران فخر میفروشن . کشور ما از وجود دو قشر به این روز افتاده آدمهای نادان و خاین .
    0
    1
    ‌پنجشنبه ۵ شهریور ۱۳۹۴ - ۱۴:۵۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.