انگشت‌های هرز؛ روایت دختران از دست‌مالی‌های خیابانی

ایران وایر : دو ماه پیش، «کبری خادمی»، هنرمند افغانستانی، در پرفورمنسی به‌نام «زره»، مایو آهنین به تن کرد و به خیابان رفت تا اعتراض خود را به مزاحمت‌های فیزیکی علیه زنان نشان دهد. او این نوع مزاحمت‌ها را در افغانستان، پاکستان و ایران تجربه کرده بود.
واکنش‌ها نسبت به این اقدام متفاوت بود؛ عده‌ای کارش را شجاعانه دانستند و برخی به او ناسزا گفتند، در خیابان و شبکه های اجتماعی مجازی.
 
روان‌شناسان بیماری‌های شخصیتی را یکی از دلایل اصلی مزاحمت‌های خیابانی می‌دانند. در این نوع بیماری‌ها، فردِ مبتلا، توانایی تشخیص باورها و عقاید خود را با حقیقت‌های موجود در جامعه از دست می‌دهد و عقاید نهادینه‌شده فرد در تقابل با جامعه‌ای قرار می‌گیرد که مدام در حال تغییر است.
 
با این حال همه دلایل رخ دادن چنین وضعیتی، فردی نیست. باورهای اجتماعی نیز موثر هستند. برای مثال بسیاری از دخترانی که دوران دانشجویی خود را در شهری دور از خانواده‌ می‌گذرانند، براساس تجربه‌های خود عقیده دارند در اکثر موارد اگر افراد متوجه هویت دانشجویی آن‌ها شوند، امکان مزاحمت و شدت آن بیش‌تر می‌شود.
 
«سولماز» که برای ادامه تحصیل از شیراز به تهران مهاجرت کرده، از خاطره اولین گردش‌ در تجریش می‌گوید: «برای پیاده‌روی رفته‌بودم که مادرم تماس گرفت. مثل همیشه با لهجه شیرازی شروع کردم به تعریف از درس و دانشگاه. چند دقیقه بعد مجبور شدم به‌خاطر سروصدای زیاد به داخل کوچه‌ای بروم تا صدایش را بهتر بشنوم. اندکی بعد متوجه شدم آقایی که تا قبل از این کمی جلوتر از من حرکت می‌کرد، پشت سرم وارد کوچه شده و به طرفم می‌آید. ترسیدم، تلفن را قطع کردم و خواستم به سمت خیابان بروم که جلویم ایستاد و پایم را نیشگون گرفت.»
 
منظور سولماز چیز دیگری است، ولی رویش نمی‌شود بگوید: «می‌خواستم جیغ بزنم اما نمی‌توانستم؛ صدایم در نمی‌آمد. همان‌طور که من را بین دیوار و خودش گیر انداخته‌بود، شروع کرد به باز کردن زیپ شلوارش. نمی‌دانم دقیقا چقدر طول کشید؛ شاید فقط چند ثانیه. اما برای من مثل چند ساعت گذشت.»
 
بغضش می‌شکند اما در عین حال می‌خندد و ادامه می‌دهد: «همان‌لحظه باز شدن در یک پارکینگ باعث شد بترسد و قبل از اینکه کسی سر برسد، با همان وضع از کوچه دوید بیرون. شاید اگر صحبت‌های من و مادرم را نمی‌شنید، خیال می‌کرد از اهالی همان‌جا هستم؛ راه‌اش را می‌رفت و کاری به کارم نداشت.»
 
سال‌هاست بسیاری از روحانیون در صحبت‌های خود بدحجابی بانوان را دلیل اصلی سست شدن ایمان مردان عنوان می‌کنند. از نظر آن‌ها فلسفه حجاب خانم‌ها «جلوگیری از انحراف جوانان» و «ممانعت از گسترش فساد در جامعه اسلامی» است. برای مزاحمان خیابانی اما مسئله حجاب اهمیت چندانی ندارد، اتفاقا چادری‌ها پای ثابت مزاحمت‌های خیابانی هستند.
 
«فرزانه» درمورد اتفاقی که برای مادرش افتاده اینطور می‌گوید: «چادرش را پوشید و برای خرید رفت بیرون. چند دقیقه بیش‌تر نگذشته بود که در و زنگ خانه هم‌زمان به صدا درآمد؛ آن‌هم نه یک‌بار، پشت سر هم و بعد از آن فریادهای مادرم که: باز کن، زود باش باز کن! با عجله در را باز کردم. رنگ صورتش مثل گچ سفید شده بود و خودش را انداخت داخل خانه. برایش آب‌قند آوردم، اما تلفن را برداشت و با پلیس تماس گرفت. داد می‌زد: مگر شما سر این کوچه کیوسک ندارید؟ مامورهایتان به چه درد می‌خورند؟ همین الان یک نفر با موتور مزاحم من شد، همان‌کاری را کرد که نباید بکند!»
 
می‌خندد و می‌گوید: «خب دست‌مالی مادر آدم خنده‌دار است اما جدا تعجب دارد. مادر من آن موقع 55 ساله بود، همیشه هم چادر سرش می‌کرد. نمی‌دانم طرف با خودش چه فکر کرده بود؟!»
 
«هدیه» که در بازار تهران شاهد چنین اتفاقی بوده هم متعجب است. البته بیش‌تر از واکنش خانمی که مزاحم‌اش شده بودند: «در شلوغی بازار، پسر جوانی دستش را روی بدن خانمی چادری که داشت خرید می‌کرد، گذاشته بود و با دست دیگرش مشغول بود! آن خانم هم هیچ واکنشی نشان نمی‌داد. نمی‌دانم متوجه نمی‌شد، یا خجالت می‌کشید که اعتراضش باعث جلب‌توجه مردم شود.»
 
مرداد ماه 91 «محمدابراهیم نوروزیان» جانشین فرمانده نیروی انتظامی گیلان، در کارگاهی آموزشی به منظور آگاه‌سازی در رابطه با حجاب و عفاف گفته بود: «پدیده مزاحمت خیابانی و تجاوز به عنف، از آثار و پیامد‌های منفی بدحجابی است و افرادی که دارای پوشش نامناسب هستند در واقع مورد آزار و اذیت عناصر ناباب و سودجو قرار می‌گیرند.»
 
در تمام این سخنرانی اما اشاره‌ای به برخورد با مزاحمین و نحوه پیش‌گیری از این مسئله نشده است. سایر مسئولان هم در اظهار نظرهای خود هرگز از حقوق شهروندی و حمایت از زنان حرفی نمی‌زنند.
 
نظر «امید» کارشناس رشته روان‌شناسی در مورد موضوع حجاب و همین‌طور اظهارات نوروزیان چنین است: «به نظر من حجاب افراد نه عامل مزاحمت‌های خیابانی است، نه مجوز آن. گاهی اوقات مسئولین - خواسته یا ناخواسته- با مقصر دانستن زنان و پوشش آن‌ها، به دست افراد سودجو بهانه می‌دهند. به جای مقابله با مزاحمان، عرصه را برای بانوان تنگ‌تر می‌کنند، در صورتی که با روی دادن این اتفاقات، امنیت خانم‌ها است که به خطر می‌افتد، نه آقایان.»
 
به طور طبیعی، اولین واکنش به قانون‌شکنی مراجعه به مسئولین امنیتی و قضایی است. «معصومه» که مقیم آمریکا است، از قوانین این کشور درباره مزاحمت‌های خیابانی می‌گوید: «بسته به نوع مزاحمت - زبانی یا فیزیکی- مجازات‌های مختلفی درنظر گرفته شده. فکر می‌کنم کم‌ترین آن اخراج از محل کار، دانشگاه یا مدرسه باشد. من خودم هیچوقت در این زمینه به مشکلی برنخوردم، ولی می‌دانم اگر مشکلی پیش بیاید از من حمایت می‌شود.»
 
در ایران اما شرایط جور دیگری است. «باران»، 39 ساله و متاهل است، بعد از درگیری با پسری که به جای خاصی از بدنش دست زده بود، به دادسرا احضار می‌شود. البته نه به‌عنوان شاکی، بلکه در جایگاه متهم: «جلوی در خانه بودم. داشتم ماشین را قفل می‌کردم که دو نفر موتورسوار پشت سرم توقف کردند و مزاحمم شدند. خیابان خلوت بود، بی‌اختیار قفل‌فرمان را برداشتم و افتادم به جان موتورشان. در همان حال فریاد هم می‌کشیدم و کمک می‌خواستم. وقتی اوضاع را این‌طور دیدند، موتور را برداشتند و به‌دو دور شدند. چند روز بعد از گرفتن احضاریه در دادگاه، همه چیز به نفع پسری بود که موتورش را شکسته بودم. علت درگیری، تصادف اعلام شده بود! هرچقدر ماجرا را برای قاضی توضیح می‌دادم می‌گفت: اگر چنین قضیه‌ای بود، چرا شکایت نکردی؟ حالا هم می‌توانی در کلانتری شکایتت را بنویسی تا پی‌گیری کنیم. از کسی که نمی‌شناختمش به کجا شکایت می‌کردم؟! آن‌ها خانه‌ام را بلد بودند، من چه؟»
 
تابو بودن مسائل جنسی در ایران بیش‌تر مختص خانم‌ها است. تا حدی که گاهی زشتی مزاحمت‌های فیزیکی بیش‌تر از اینکه متوجه مزاحمان باشد روی قربانیان این مسئله یعنی بانوان معکوس است.
 
«مهسا» موقع خروج از ایستگاه مترو امام‌حسین با پسری که قصد ایجاد مزاحمت داشته، درگیر می‌شود. او می‌گوید: «قبل از اینکه دستش به من برسد، مچش را گرفتم و پیچاندم و شروع کردم به داد و فریاد تا کسی صدایم را بشنود و لااقل برای خبر کردن انتظامات مترو کمکم کند. در یک دقیقه‌ای که با هم درگیر بودیم، دو نفر از جلویمان گذشتند؛ اولی پسر جوانی بود که زیرچشمی نگاهی انداخت و بی‌توجه راهش را گرفت و رفت. بعد از آن از شدت عصبانیت دیگر کمک نمی‌خواستم، فحش می‌دادم، که نفر دوم رسید. آقای میان‌سالی که بعد از مکث کوتاهی، به من چشم‌غره رفت، سری به نشانه تاسف تکان داد و غرغر کنان دور شد! وقتی فهمیدم کسی قرار نیست به دادم برسد، دست پسر را رها کردم و او هم از خدا خواسته فرار کرد.»
 
اکثر زنان عقیده دارند سکوت در مقابل مزاحمان باعث ترویج این عمل می‌شود. «درسا» می‌گوید: «سنم که کم‌تر بود فکر می‌کردم باید سکوت کرد، اما چند سال است به این نتیجه رسیدم که ساکت ماندن باعث ترویج آن عمل زشت می‌شود. بهتر است حتما کمک خواست و واکنش تند نشان داد.»
 
برخی از زنان هم راه دیگری انتخاب کرده اند، مثلا تغییر ساعت خارج شدن از خانه، استفاده از وسایل نقلیه عمومی به‌جای پیاده‌روی‌های طولانی و یا به اشتراک‌گذاشتن تجربه‌های شخصی در برخورد با مزاحمان و انگشت‌های هرزشان!
+203
رأی دهید
-13

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۴۴
    عاشق تبریز - تبریز، ایران

    این مشکل چرا زمان شاه نبود.؟ با امدن این حکومت اسلامی فحشاع و تجاوز ووووو امدن.
    82
    143
    ‌پنجشنبه ۲۱ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۲:۱۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۲
    باور عمیق - قم، ایران

    تمام هدف این نوشته: 1- حجاب هیچ نقشی در کاهش تحریک جنسی و به دنبال آن کاهش احتمال مزاحمت از سوی افراد بیمار جنسی را ندارد 2- حجاب و در صدر آن چادر نه تنها هیچ تاثیری در کاهش موارد یاد شده ندارد بلکه مطابق با ادعاها شاید افراد چادری از نوعی دستمالی لذت نیز میبرند ( البته فعلا در این مرحله این موضوع با دیده تردید و دو پهلو نگریسته شده اما انشالله تا 5 سال آینده مستقیما توی این تحلیلها ذکر خواهد شد) 3- فرد مزاحم در ایران کاملا در امان است . خطاب به نویسنده : خودتی . اگر مثل آدمیزاد میومدی و هم روی سیاه سکه و هم روی سفید سکه رو نشون میدادی ، ما هم عنادی نداشتیم با پذیرش اینکه : بله . در ایران نیز موضوع مزاحمت جنسی وجود دارد . اما اینکه بخوای با سیاه نمایی بیای وسط دو تا واقعیت ، دو تا اراجیف رو هم به خورد ما بدی، درست توی اون لحظه ای که خون از خواندن این خبرها زیر گوش آدم میدوه و احساس میکنه که سینه اش تنگ شده ، باید باز هم بگم که خودتی . نویسنده عزیز . مار خوردیم ،افعی شدیم . ما فرق بین تحلیل اجتماعی و بهره برداری موضوعی رو میفهمیم . خودتی
    289
    29
    ‌پنجشنبه ۲۱ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۲:۲۲
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۴
    با دارا و سارا - ملبورن ، استرالیا
    هر شلخه از درخت زشت ایرانیان دست میزنیم.ریشه ان کاشته یک تازی و تخم ان متعلق به تازیان است. جمیع عادت زشت ایرانیان یا یادگار و امانت تازیان است یا نتیجه تاز و تاختهای است که در ایران واقع شده است.
    52
    63
    ‌پنجشنبه ۲۱ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۲:۳۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۱
    رقص پرواز - پراگ، چک

    این گونه تعرضها هیچ ربطی به حجاب خانوم ها نداره. بلکه ذهن بیمار این افراد به طور دائم حول این موضوعات میچرخه که باعث میشه در دنیای واقعی نمود پیدا کنه. تقریبا همه خانوم ها در داخل ایران این تجربه رو داشتند این در حالی است که دخترها با پوشش بدن و با سر کردن روسری در جامعه حضور دارند ولی در خارج از ایران با وجود آزادی این گونه دستمالی ها به ندرت دیده میشه. و اگر هم چنین اتفاقی افتاد از طریق قانون میشه پیگیری کرد ولی در سیستم ج. ا. ایران معمولا زن ها جرات شکایت کردن از مزاحمان را ندارند و ترجیح می دهند موضوع را در سکوتی سنگین فراموش کنند تا از سوی دیگران متهم نشوند..
    47
    104
    ‌پنجشنبه ۲۱ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۴:۲۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۶
    ایران بر باد رفته - برلین، آلمان

    ببینید این همجنسگراها چقدر برای مردم و خانم ها ایجاد مزاحمت میکنند!!! به قول کاربری از دهات های اطراف تهران، باید در مقابل ازدواج و افزایش حق و حقوق همجنسگرایان ساکت ننشست و به دادگاههای جهانی شکایت برد!!! از اینهمه مشکلاتی که همجنسگرایان در کشوری مانند ایران که به قول آن دلقک کوتوله احمدی نژاد ذائد مانند موی اینجا و آنجا، اصلاً وجود ندارند!!! و اگر وجود هم داشته باشند با قوانین ارتجاعی اسلامی مردمی به روز سیاه گرفتار خواهند شد!!!
    64
    16
    ‌پنجشنبه ۲۱ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۴:۳۴
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۹
    shirazi - کالیفرنیا، ایالات متحده امریکا

    من 10 سال است که در آمریکا زندگی میکنم و حجاب هم ندارم وتا حالا چنین مشکلی نداشتم. البته وقتی در ایران بودم این یک مشکل روزمره بود. متاسفانه نگاههای هرزه و دستمالی ،بخصوص در جاههای شلوغ مثل بازار ،کاملا عادی بود.
    45
    79
    ‌پنجشنبه ۲۱ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۵:۱۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۸
    علم الهدی - سئول، کره جنوبی

    [::باور عمیق - قم، ایران::]. ببین (باور عمیق) یا به عبارتی اخوند محترم بیخود بحث را عوض نکن ..خانه از پای بست ویران است . از اسلامی که شما ها دارین همین میاد بیرون . حالا دوباره بیا و توضیح بده با شماره بندی ..شماره 1 . شماره 2 . شماره 3. بیصبرانه منتظرم.
    45
    71
    ‌پنجشنبه ۲۱ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۵:۳۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۵
    ukang - لندن، انگلستان
    [::باور عمیق - قم، ایران::] ‌با این طرز تفکر پوسیده و عقب افتادهت‌ , بعید نمیدونم اون مزاحمی که اون خانم گفت دستش رو ول کردم در رفت جناب عالی‌ بوده باشی‌ !!!! ;)
    47
    64
    ‌پنجشنبه ۲۱ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۵:۴۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۱
    هستیا - شیراز، ایران
    چاره ی کار اسپره ی فل فل هست
    45
    54
    ‌پنجشنبه ۲۱ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۵:۴۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۸
    bita-gh - لیدز، انگلستان
    اینهایی که میگن پوشش خانمها باید خوب باشه پس چرا اینجا تو انگلیس از این اتفاقا نمیوفته کسی‌ جرأت نمیکنه نگاه چپ به زنی‌ بندازه چه برسه به لمسش هوا تا کمی‌ گرم میشه همه نیمه لخت میشن ولی‌ قانون اونقدر محکمه که اگر کسی‌ مزاحم کسی‌ بشه در واقع تمام آیندشو به خطر انداخته و با یه شکایت کار و آیندش میره تو هوا
    43
    54
    ‌پنجشنبه ۲۱ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۵:۵۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۴
    دژمن الله - روسیه، روسیه
    اسلام و قوانین اسلامی با جداسازی زن و مرد و در پستو نگاهداشتن و در بقچه پیچاندن زن ها و زیرزمینی کردن @شهر نو@ ها، مردم ایران و خاورمیانه را عقده ای و خطرناک بار آورده!
    46
    57
    ‌پنجشنبه ۲۱ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۶:۲۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۷۷
    فدای آقا - اودنسه، دانمارک

    از اینکه حجاب سهم بسزایی در حرکات و رفتار مرد در جامعه را در بردارد، جای هیچگونه ابهام و شکی نیست. هر زمانی که لب ساحل، مکانهای ورزشی مخصوصا فیتنس سنتر بسر میبرم، مرتب با خودم مناقشه، اضطراب و افکار غیرمشروع و غیراخلاقی دارم. ولی زمانی که به محلات مسلمان نشین گذر میکنم، احساس آرامش و خلوص نیت. پس حجاب از ضرورت‌های جامعه و رفاه شهروندی است. این اثبات منطقی اش بود. اثبات علمی اش هم در دسترس هست.
    137
    13
    ‌پنجشنبه ۲۱ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۶:۵۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۷
    parvin55 - مادرید، اسپانیا
    عجب و ۱۰۰ عجب که اعتراف کردی نه جانماز آب کشیدن نوشتی!!!هر زمانی که لب ساحل، مکانهای ورزشی مخصوصا فیتنس سنتر بسر میبرم، مرتب با خودم مناقشه، اضطراب و افکار غیرمشروع و غیراخلاقی دارم!!
    58
    44
    ‌پنجشنبه ۲۱ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۷:۱۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۷
    parvin55 - مادرید، اسپانیا
    [::فدای آقا - اودنسه، دانمارک::]. البته دینت و مذهبت راه را برای احساسات جنسی‌ باز گذشته-چند کلمه ی عربی‌--صیغه-و ارضا اینکه غصه ندارد!! تغیه دروغ رسمی‌ مذهبت هم کمک می‌کند بعد از خاک بر سر ی بگو مشغول مناجات با خدایم بودم!!!
    58
    47
    ‌پنجشنبه ۲۱ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۷:۲۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۳
    kitfa - سیاتل,بلویو، ایالات متحده امریکا

    متأسفانه هست و اگر هم بخوای فریاد کنی‌ میگن کرم از خود درخته (زن) . واسه خود من تو تاکسی اتفاق افتاد ،که به اتفاق مسافران گفتن تقصیر خودته پول اضافه می‌دادی صندلی جلو میشستی .
    53
    23
    ‌پنجشنبه ۲۱ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۹:۱۷
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۳
    kitfa - سیاتل,بلویو، ایالات متحده امریکا

    [::فدای آقا - اودنسه، دانمارک::]..من نمیدونم توی ......واسه چی‌ فرستادن اونجا ،مسلمون مثل تو.... میکنه میره فیتنس .
    50
    25
    ‌پنجشنبه ۲۱ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۹:۲۰
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۵۳
    kitfa - سیاتل,بلویو، ایالات متحده امریکا

    من تو آمریکا از اون روزی که اومدم واقعاً ندیدم. نمیگم نیست ولی‌ حداقل این حرکات که در ایران و افغان و ترکیه هست در خیابان ،و این که حق رو به مردا میدن اینجا از این خبرا نیست.
    48
    28
    ‌پنجشنبه ۲۱ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۹:۲۸
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۷۷
    فدای آقا - اودنسه، دانمارک

    [::kitfa - سیاتل، ایالات متحده امریکا::]. چندین بار به فارسی برات نوشتم؛ ولی گویا نرود میخ آهنی در سنگ. خودت قبلأ اقرار کردی که بهایی هستی. یعنی مسلمونه شیعه ۱۲ امامی که گول دجال رو خوردید و اینقدر جاهل هستید که فکر میکنید امام زمان عج ظهورمبارک را کردن. پس لآقل در کامنتهات از ادبیاتی استفاده کن که شایسته یک خواهر مسلمان باشد؛ نه ادبیات اراذل و اوباش که مجبور به سانسور باشد.
    55
    7
    ‌پنجشنبه ۲۱ خرداد ۱۳۹۴ - ۲۰:۰۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۳۰
    leona - لس آنجلس، ایالات متحده امریکا

    [::فدای آقا - اودنسه، دانمارک::]. قبل از زن بودنم من یک انسانم . به إنسان بودنم توجه کن نه به جنسیتم نه فقط به اندام زنانه ام . من مالک مطلق تنم هستم هر لباسی که بخوام تنم می کنم تقصیر من نیست که أفکار مزاحم به سراغت میاد این مشکل خودته. من در درجه اول یک إنسانم بعد یک زن
    49
    20
    جمعه ۲۲ خرداد ۱۳۹۴ - ۰۰:۳۹
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۱۰۷
    millionaire - منچستر، انگلستان

    [::عاشق تبریز - تبریز، ایران::]. به نکته جالبى اشاره کردى ، البته زمان شاه هم اینجور دستمالیها بود ولى کم بود ، کلن چشم چرونى و دستمالى کردن با اسلامى بودن جامعه رابطه مستقیم داره ، هرچى اسلامى تر مردها چشم چرونتر و بى أدب ترند ، افغانستان که اسلامى ترینه ببین دختره بیچاره زره
    44
    12
    جمعه ۲۲ خرداد ۱۳۹۴ - ۰۱:۲۳
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۶۱
    گذشته میرزا - ایران، ایران

    [::فدای آقا - اودنسه، دانمارک::]. لامصب خوب بیا جامونو با هم عوض کنیم که اینهمه تو با افکار زشتت درگیر نشی. اگه خواستی هم میتونی بری عربستان که دیگه زناشون دستکش و روبند دارن بهتره
    42
    15
    جمعه ۲۲ خرداد ۱۳۹۴ - ۰۴:۵۵
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    ۴۲
    باور عمیق - قم، ایران

    علم الهدی - سئول، کره جنوبی. ukang - لندن، انگلستان. از اظهار لطف و محبت شما بزرگواران خیلی ممنونم . بنده هم به نوبه خودم به عقاید شما احترام میذارم و مثل شما اعتقاد دارم که تحمل نظرات مخالف و متفاوت و پرهیز از افترا و تهمت زنی لازمه اصلی پیشرفت فرهنگ اجتماعی در هر مملکتی است ..
    50
    7
    جمعه ۲۲ خرداد ۱۳۹۴ - ۱۴:۵۱
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.