انفجار مین در ایلام پنج کودک را مجروح کرد

فرهیختگان : از روزی که در روستای «نشکاش» مین‌های باقی مانده از جنگ ایران و عراق منفجر شد و منجر به قطع عضو چهار کودک جنوبی شد هنوز یک سال هم نگذشته است که دیروز صبح خبر رسید پنج دانش‌آموز ایلامی به هنگام بازی در منطقه مهران روی مین رفته و به‌شدت مجروح شدند.
چشمان «گشین» که سال گذشته همین روزها به دلیل انفجار همین بمب‌ها نابینا شده بود هنوز تحت درمان است و حالا پزشکان می‌گویند چشمان دو کودک دیگر در حادثه 10 اسفندماه امسال نیز آسیب جدی دیده است.
اتفاق در نزدیکی یکی از مراتع در منطقه «کنجانچم» در منطقه مهران افتاده بود. جایی که یدالله در همان حوالی گوسفندانش را به چرا برده بود. وقتی صدای انفجار مهیب از پشت چادرها به گوش یدالله رسید هیچ‌وقت فکر نمی‌کرد مین‌های باقی‌مانده از 25 سال پیش پا و دست دو پسرش را هدف قرار داده باشد.  هادی از ناحیه پا آسیب‌دیده و امیرمحمد ۹ ساله هم در بیمارستان امام‌خمینی(ره) ایلام تحت درمان است. امیرحسین کلاس پنجم است. محمد و مهدی باباخانی هم در نواحی مختلف بدن دچار سوختگی شده‌اند.
 قربانیان در بیمارستان‌های امام خمینی و طالقانی ایلام
حالا حادثه‌دید‌گان در بیمارستان امام خمینی و بیمارستان طالقانی ایلام بستری هستند و مسئولان دانشگاه علوم پزشکی استان قول مساعد جهت رسیدگی و مداوا به صورت ویژه داده‌اند.
علی بیرانوند، مدیرکل آموزش و پرورش استان ایلام گفته است: «این بچه‌ها بعد از پایان ساعت درسی مدرسه اقدام به بازی می‌کنند که مین عمل‌نکرده زمان جنگ تحمیلی در محل بازی آنها منفجر شده و موجب مجروح شدن 5 نفر از آنها می‌شود.»  وی با بیان اینکه با اطلاع از این حادثه بلافاصله با همراهی مسئولان دانشگاه علوم پزشکی استان در محل حاضر شدیم و مساله را بررسی کردیم، افزود: «مجروحان به سرعت به بیمارستان امام خمینی ایلام جهت مداوا انتقال داده شدند.» مدیرکل آموزش و پرورش استان با اشاره به اینکه به صورت ویژه و مستمر مداوای حادثه‌دیدگان را پیگیری می‌کنیم، تصریح کرد: «حادثه‌دیدگان بیشتر دچار سوختگی شده‌اند.»
 گذر زمان این مین‌ها را غیرفعال نخواهد کرد
نه ماجرای انفجار هرچند ماه یک بار مین‌های جنگ ایران و عراق اتفاق جدیدی است و نه کشته و مجروح‌شدن بچه‌های آن مناطق. اما اینکه برای جلوگیری از این حوادث و آسیب‌دیدن گاه‌به‌گاه کودکان این مناطق چه باید کرد هم پرسشی است که بارها مسئولان در پاسخ به آن گفته‌اند منطقه در حال بررسی است. احمد استادنوبری، کارشناس خنثی‌سازی بمب و فرمانده سابق یگان‌های جمع‌آوری‌کننده مین در جنگ تحمیلی در مورد تاریخ انقضای این مین‌ها به فرهیختگان گفت: «اکثر این مین‌ها تاریخ انقضا ندارند و گذر زمان نمی‌تواند آنها را غیرفعال کند.»
وی با بیان اینکه وجود شرایط خاص آب و هوایی می‌تواند تا حدودی در فاسد کردن مین‌های باقی مانده از جنگ تاثیرگذار باشد، افزود: «در خیلی از موارد ورود آب زیاد به ماسوره مین‌ها باعث شده بود مین غیرفعال شود و عمل نکند. یا عوامل خارجی دیگر جوی مانند باران و ایجاد گل‌ولای که باعث گرفتگی ماسوره مین شده و در بعضی موارد آنها را غیرفعال خواهد کرد.» وی تاکید کرد: «آنچه مشخص است گذر زمان نمی‌تواند مین را غیرفعال کند. بنابراین گذر زمان راهکاری برای جلوگیری از حوادث اینچنینی نیست.» این کارشناس خنثی‌سازی بمب همچنین ادامه داد: «کارشناسان و یگان‌های مربوطه در مناطق جنگی به روش‌های دستی و ماشینی مشغول بررسی و خنثی‌سازی مین‌ها هستند. این در حالی است که جست‌وجو در این مناطق فقط به این روش‌ها محدود نیست و محصور‌سازی به شیوه‌های متعدد نیز در این مناطق انجام شده است.» وی در پاسخ به اینکه چرا با اینکه خیلی از این مناطق محصور شده ولی همچنان تعداد قربانیان ناشی از مین زیاد است، ادامه داد: «مین‌ها به سه دسته ضدنفر، ضدتانک و ضدخودرو تقسیم می‌شوند که مین‌های ضدنفر ثقابل جابه‌جایی هستند.» وی ادامه داد: «خیلی از حیوانات این مناطق مخصوصا موش‌های خاکی مین‌های ضدنفر را جابه‌جا می‌کنند و این یکی از دلایلی است که مین‌ها از مناطق خودشان خارج می‌شوند.»
  دولت باید حمایت مالی کند
عثمان مزین، وکیل دادگستری و فعال حقوق آسیب‌دیدگان مین، در مورد این حادثه به فرهیختگان گفت: «متاسفانه حوادث ناشی از مین‌های دوران جنگ در چند سال اخیر به‌شدت زیاد بوده و دولت نیز توجهی به خسارات وارده به قربانیان ندارد.» او ادامه داد: «مثلا قربانیان روستای نشکاش که در این منطقه مورد آسیب‌های جدی قرار گرفتند حتی از بیمه خدمات درمانی نیز بهره‌مند نشدند و اکثرشان دچار قطع عضو شده‌اند.» او با بیان اینکه دولت در این مورد حتما باید توجه بیشتری داشته باشد، ادامه داد: «حداقل کاری که دولت می‌تواند انجام بدهد این است که برای جبران این خسارات، از لحاظ مالی حمایت بیشتری از قربانیان این حوادث داشته باشد.»
+36
رأی دهید
-2

  • قدیمی ترین ها
  • جدیدترین ها
  • بهترین ها
  • بدترین ها
  • دیدگاه خوانندگان
    ۵۷
    dooste man - توکیو، ژاپن
    زبان از گفتن قاصر است .با این همه مشکلات و سختی‌ که در اون منطقه هست حالا بیاو اینرو درست کن مردم بد بخت باید فکر مین هم باشن
    0
    8
    ‌سه شنبه ۱۲ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۸:۵۶
    پاسخ شما چیست؟
    0%
    ارسال پاسخ
    نظر شما چیست؟
    جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.